Οργισμένες αντιδράσεις προκαλεί στην Μιανμάρ η απόφαση της κυβέρνησης να ανακινήσει το ζήτημα της πολυετούς διαμάχης μεταξύ της πλειονότητας των βουδιστών εθνικιστών και της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Στην συμβουλευτική επιτροπή που συγκροτήθηκε, πέρα των έξι πολιτών της Μιανμάρ, συμμετέχουν τρεις διεθνείς προσωπικότητες, γεγονός που για τους εθνικιστές αποτελεί πρόκληση.

Στην επιτροπή δεσπόζει η παρουσία του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

«Για να οικοδομήσουν το μέλλον, οι δυο κύριες κοινότητες πρέπει να αφήσουν πίσω τους δεκαετίες δυσπιστίας και να βρουν τρόπους να ασπαστούν τις κοινές αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας. Τελικά, ο λαός της επαρχίας Ραχίνι πρέπει να βρει μόνος του το δικό του δρόμο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να δώσουμε ιδέες και συμβουλές», τόνισε στην ομιλία του ο Κόφι Ανάν, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής.

Τα μέλη της επιτροπής πραγματοποιούν διήμερο ταξίδι στο επίκεντρο της κρίσης, στην επαρχία Ραχίνι, για να συναντηθούν με μέλη των τοπικών κοινοτήτων.

ΕΘνικιστές και βουδιστές μοναχοί τους επιφύλαξαν εχθρική υποδοχή.

Το ζήτημα των διώξεων εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια δημιουργεί ερωτηματικά για την προσήλωση της νομπελίστριας και ντε φάκτο προέδρου της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαχείριση του προβλήματος είναι ευαίσθητη πολιτικά για το κυβερνών κόμμα, που πέρυσι κέρδισε τις εκλογές βάζοντας τέλος στην πολυετή κυριαρχία των στρατιωτικών.

Λόγω της σύγκρουσης, η μειοψηφία των Μουσουλμάνων ζει σε καθεστώς διακρίσεων.

Στους περισσότερους δεν έχει αποδοθεί υπηκοότητα και κατοικούν σε καταυλισμούς.

Στα αιματηρά επεισόδια του 2012, στην επαρχία Ροχίνια, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Περισσότεροι από 125.000 Ροχίνγκια εκτοπίστηκαν. Πολλοί επιχειρούν να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα.