Μόνιμο ιμάμη διόρισε η Άγκυρα στην Αγία Σοφιά

Τον διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία ανακοίνωσαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ενώ υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα από το 1935, όταν έγινε μουσείο, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή για αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται και η Αγία Σοφία, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.

Η προσευχή των μουσουλμάνων μέχρι τώρα ακούγονταν δυο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφία και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ Α’.

Μέσα στον χώρο του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».

Η Αγιά Σοφιά έγινε μουσείο το ’35 με απόφαση Κεμάλ Ατατούρκ και οι πιστοί μουσουλμάνοι άκουγαν τη φωνή του ιμάμη δύο φορές τη μέρα. Μετά την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φατίχ και της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων στην οποία και εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, ο ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της μέρας και η φωνή του θα ακούγεται ημερησίως, πέντε φορές.

Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Πρώτος.