ΟΗΕ προς Αυστραλία: Αποζημιώστε τα παιδιά που υπέστησαν κακομεταχείριση σε κέντρα κράτησης

Να αποζημιώσει τα παιδιά τα οποία υπέστησαν κακομεταχείριση σε κέντρα κράτησης ανηλίκων κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για τη μεταχείριση παιδιών που κρατούνται μετά τη μετάδοση, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Australian Broadcasting Corporation (ABC), ενός βίντεο στο οποίο σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταγράφηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον εφήβων κρατουμένων και να δένουν ένα ημίγυμνο αγόρι στο οποίο έχουν φορέσει κουκούλα σε μια καρέκλα.

«Μας προκάλεσε σοκ το βίντεο (…) από το κέντρο κράτησης του Ντον Ντέιλ, στη Βόρεια Επικράτεια», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή. \

«Καλούμε τις αρχές να εντοπίσουν αυτούς που διέπραξαν την κακομεταχείριση των παιδιών και να τους αποδώσουν ευθύνες για τέτοιες ενέργειες (…). Πρέπει επίσης να δοθούν αποζημιώσεις», συμπλήρωσε η Αρμοστεία.

Ακόμη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, βάσει του οποίου ανεξάρτητοι ερευνητές θα μπορούν να πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιθεωρήσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα.

 

Ο Τέρνμπουλ διέταξε να συγκροτηθεί μια Βασιλική Επιτροπή για να ερευνήσει τη μεταχείριση των παιδιών στα κέντρα κράτησης ανηλίκων της Βόρειας Επικράτειας, ωστόσο απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθεί μια ευρύτερη έρευνα σε εθνικό επίπεδο.

Ο αρμόδιος για τα σωφρονιστικά καταστήματα στην κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας καθαιρέθηκε μέσα σε ώρες από τη μετάδοση του βίντεο και την Τετάρτη οι αρχές στην περιοχή αυτή της Αυστραλίας έδωσαν εντολή να μην χρησιμοποιούνται δεσμά ή κουκούλες για την καταστολή παιδιών σε κέντρα κράτησης ανηλίκων.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Χουάν Μέντες επισήμανε ότι το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκαν κουκούλες, δεσμά και δακρυγόνα εναντίον ανήλικων Αβοριγίνων σε κέντρα κράτησης από αστυνομικούς πιθανόν αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τις ανησυχίες για τον δυσανάλογα υψηλό αριθμό ανήλικων Αβοριγίνων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης. Εκπρόσωποι της κοινότητας των Αβοριγίνων απευθύνουν εκκλήσεις προς τους αυστραλούς πολιτικούς να αντιμετωπίσουν το ευρύτερο ζήτημα της μεταχείρισης των ιθαγενών.

Οι Αβοριγίνες αποτελούν μόλις το 3% του πληθυσμού της Αυστραλίας, αλλά αντιπροσωπεύουν το 27% των φυλακισμένων και το 94% των ανήλικων κρατουμένων στη Βόρεια Επικράτεια.

Οι περίπου 700.000 Αβοριγίνες της Αυστραλίας βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο σχεδόν κάθε οικονομικού και κοινωνικού δείκτη για τα 23 εκατ. πολίτες της χώρας.