Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εφήβων και των νέων που επιχειρούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο πέφτουν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους, αναφέρουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή τους που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρουν ότι οι νεαροί πρόσφυγες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα κακοποίησης για ρατσιτσικούς λόγους.

Οι οργανώσεις του ΟΗΕ συνομίλησαν με 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 11.000 παιδιών και νεαρών.

«Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα είναι κοινή πρακτική τα παιδιά που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο να κακοποιούνται, να πέφτουν θύματα διακινητών ανθρώπων, να υφίστανται ξυλοδαρμούς και διακρίσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αφσχάν Καν, η διευθύντρια του παραρτήματος Ευρώπης της UNICEF.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 77% των παιδιών και των νεαρών που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο έχουν βιώσει «άμεσα εμπειρίες κακοποίησης, εκμετάλλευσης και πρακτικές που ενδεχομένως να συνιστούν διακίνηση ανθρώπων».

«Όσοι προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική είναι πιθανότερο να βιώσουν την εκμετάλλευση και να πέσουν θύματα διακινητών σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου. Ο ρατσισμός είναι ένας πιθανός παράγοντας πίσω από αυτή τη διάκριση».

Η κυριότερη μεταναστευτική οδός από τη Λιβύη είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη λόγω της ανομίας, της εγκληματικότητας και της παρουσίας των πολιτοφυλακών, αναφέρεται.

Οι νεαροί μετανάστες πληρώνουν από 800 ως 4.000 ευρώ για το ταξίδι αυτό και φθάνουν στην Ευρώπη χωρίς χρήματα, αντιμέτωποι με νέους κινδύνους.