Από τη γενέτειρά του την Αφρική έως την Αμερική, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν, που απεβίωσε στην Ελβετία σε ηλικία 80 ετών.

«Ο Κόφι Άναν αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει τον πλανήτη ένα μέρος όπου θα επικρατεί η ειρήνη» επισήμανε η Νίκι Χέιλι, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για έναν διπλωμάτη «που εργαζόταν ακούραστα προκειμένου να μας ενώσει».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε «την ακεραιότητά του, την αποφασιστικότητά του, την αισιοδοξία του και την αίσθηση της ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε» υπογραμμίζοντας ότι ο Άναν «κινητοποίησε και ενέπνευσε» την «επόμενη γενιά ηγετών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι «ειλικρινά θαύμαζε τη σοφία και το θάρρος» του εκλιπόντος διπλωμάτη.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η «φωνή του Κόφι Άναν» θα «μας λείψει πολύ σε μια εποχή όπου η από κοινού αναζήτηση λύσεων στα διεθνή προβλήματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Κόφι Άναν και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τον χαρακτήρισε «είδωλο και πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Αφρικανούς και τους λάτρεις της ειρήνης».

Ο Κόφι Ανάν (Kofi Atta Annan, 8 Απριλίου 1938 – 18 Αυγούστου 2018) ήταν διπλωμάτης από την Γκάνα ο οποίος υπηρέτησε ως ο έβδομος γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Το 2001 του απονεμήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Κόφι Ανάν καθώς και ο πρόεδρος του The Elders, ενός διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα.

Γεννημένος στο Κουμάσι της Γκάνας, ο Ανάν σπούδασε οικονομικά στο Macalester College, διεθνείς σχέσεις στο Ινστιτούτο της Γενεύης και διοίκηση επιχειρήσεων στο MIT. Ο Ανάν έγινε μέλος τουΟ.Η.Ε. το 1962 και εργάστηκε ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος στο γραφείο τουΠαγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που έχει έδρα την Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Ο.Η.Ε., φθάνοντας έως τη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού (1987 – 1990), του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού (1990 – 1992), του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών (Μάρτιος 1992 – Δεκέμβριος 1996). Στις 13 Δεκεμβρίου 1996 έγινε γενικός γραμματέας και έγινε ο πρώτος κάτοχος της θέσης που εξελέγη με άμεσο τρόπο από το προσωπικό του ΟΗΕ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kofi Annan
Έγινε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε αντικατάσταση του Αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, την 1η Ιανουαρίου 1997. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1 Ιανουαρίου 2002 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Είναι ο δεύτερος Αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως γενικός γραμματέας, ο Ανάν έκανε μεταρρυθμίσεις πάνω στην γραφειοκρατία του ΟΗΕ πολέμησε το AIDS και την φτώχεια, ιδιαίτερα στην Αφρική ; απομάκρυνε τα ινδονησιακά στρατεύματα κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999) ; απομάκρυνε τον ισραηλινό στρατό από τον Νότιο Λίβανο (2000) κ.ά.

Στις αποτυχίες του συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στοΚοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση τουΣυμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και την Κύπρο. Έλαβε επίσης κλήσεις για παραίτηση μετά την διεξαγωγή έρευνας στο πρόγραμμα Oil-for-Food. Κατά πολλούς παρατηρητές, ο Κόφι Ανάν δεν μπόρεσε να δείξει την απαραίτητη πυγμή και ανεξαρτησία αποφάσεων απέναντι στους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η παγκόσμια αξιοπιστία του Ο.Η.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kofi Annan ΟΒΑΜΑ

Το 2007, μετά την αποχώρησή του από τον ΟΗΕ, ίδρυσε το Ίδρυμα Κόφι Ανάν, το οποίο ασχολήθηκε με τις διεθνείς σχέσεις. Το 2012, ο Ανάν ήταν ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Συρία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην διαμάχη που λάμβανε χώρα στην περιοχή. Ο Ανάν παραιτήθηκε όταν το όνομά του ενεπλάκη στην έλλειψη προόδου του ΟΗΕ όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στην διαμάχη στην Συρία. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Ανάν ηγήθηκε μιας επιτροπής του ΟΗΕ με θέμα την έρευνα της κρίσης στην Rohingya.

Ο Ανάν πέθανε πρωί της 18ης Αυγούστου 2018 νοσοκομείο στην Βέρνη της Ελβετίας μετά από μια σύντομη ασθένεια, σε ηλικία 80 ετών.