Παιδιά 10 ετών εργάζονται σε ορυχεία στην Ινδία για να έχουν λάμψη οι βαφές των αυτοκινήτων

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, η Vauxhall, ηVolkswagen και η Audi, καθώς και εταιρείες καλλυντικών, όπως η L’Oréal και η Procter & Gamble, χρησιμοποιούν μπογιά, τα υλικά της οποίας προέρχονται από ορυχεία που εργάζονται παιδιά.

Την είδηση έβγαλε στην δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και ήδη πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες στην αλυσίδα προμηθευτών τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παιδιά ηλικίας ακόμα και 10 ετών αφήνουν το σχολείο για να εργαστούν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε ορυχεία μαρμαρυγιών, ενός φυλλοπυριτικού ορυκτού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αστραφτερών βαφών αυτοκινήτων, καθώς και σε ορισμένα καλλυντικά.

Τα περισσότερα ορυχεία βρίσκονται στην Ινδία, όπου οι δημοσιογράφοι της Guardian είδαν μικρά παιδιά να κουβαλούν βαριά φορτία σε επικίνδυνους υπόγειους διαδρόμους. Σε έναν άλλο χώρο, ανήλικα κορίτσια διαχωρίζουν τις μαρμαρυγιές από άλλα ορυκτά.

Τα παιδιά αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο και να δουλέψουν στο πλάι των γονιών τους, λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 20.000 ανήλικοι εργάζονται σε ορυχεία στην Τζαρκάντ και την Μπιχάρ της Ινδίας.