Παιδιά και έφηβοι πωλούν το κορμί τους για ένα κομμάτι ψωμί στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου

Παιδιά και έφηβοι πωλούν το κορμί τους για ένα κομμάτι ψωμί στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank«Urban Institute».

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει στοιχεία και μαρτυρίες από ανηλίκους δέκα υποβαθμισμένων περιοχών του Λος Άντζελες, του Σικάγο και άλλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών που καταφεύγουν σε ακραία μέσα για να διασφαλίσουν την τροφή τους. Τα παιδιά αυτά δεν είναι άστεγα, μένουν με τις οικογένειές τους και πηγαίνουν στο σχολείο. Παρόλα αυτά, δεν λαμβάνουν καμία υλική στήριξη από τις κοινωνικές υπηρεσίες, είτε επειδή αυτές είναι απούσες, είτε επειδή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Βέβαια, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το μέγεθος της ανισότητας, καθώς οι ΗΠΑ είναι και το κράτος με το μεγαλύτερο χάσμα πλούσιων-φτωχών, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz για το 2015.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα συγκεκριμένα ευρήματα αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την «διαθήκη» που άφησε πίσω του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όταν πριν από δύο δεκαετίες έθεσε σε εφαρμογή μια μεταρρύθμιση σχετικά με την παροχή κοινωνικής πρόνοιας στους πολίτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στις 22 Αυγούστου του 1996 ο Κλίντον υποσχέθηκε ότι έχει «ένα σχέδιο που θα δώσει τέλος στην πρόνοια όπως την ξέρουμε». Η πρότασή του είχε δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων τότε, στην πορεία ξεχάστηκε, και σήμερα ξαναήρθε στην επικαιρότητα εν μέρει επειδή βλέπουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και από την άλλη γιατί η σύζυγός του, Χίλαρι, έχει θέσει υποψηφιότητα στις φετινές προεδρικές εκλογές.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε σε εφαρμογή την δράση PRWORA (Personal Responsibility and Work Opportunity), η οποία είχε στόχο να κάνει τους πολίτες που βασίζονταν σε κοινωνικά επιδόματα να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης και θέτοντας όρια στις προνοιακές παροχές.

Πρόσφατα η Washington Post δημοσίευσε την λίστα με τους τρόπους με τους οποίους η πρόταση του Κλίντον άλλαξε την αμερικανική πρόνοια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που βασίζονταν σε επιδόματα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν βρήκαν άλλη πηγή εσόδων. Το κράτος όμως δεν μείωσε τα έξοδά του. Ακόμα, οι περισσότερες οικογένειες έμειναν χωρίς πρόνοια και τα επίπεδα φτώχειας αυξήθηκαν, αν και οι ανύπαντρες μητέρες είχαν περισσότερες ευκαιρίες να μπουν στην αγορά εργασίας. «Μελετούσα τις κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχω γράψει αρκετά πράγματα για τα βιώματα γυναικών που βρίσκονται κάτω από το όριο τη φτώχειας και τις πιθανότητες που έχουν να πέσουν στην πορνεία», αναφέρει η Susan Popkin, εκπρόσωπος του Urban Institute, προσθέτοντας ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη για τους φτωχούς Αμερικανούς με το πέρασμα του χρόνου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε στηρίξει την μεταρρύθμιση του συζύγου της, γεγονός που αυξάνει την αμφισβήτηση που λαμβάνει από μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Ακόμα, η ίδια δεν έχει ζητήσει ποτέ συγγνώμη γι’ αυτό, σε αντίθεση με άλλες περιβόητες προτάσεις που στήριξε, όπως την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.