ΟΗΕ: Το ISIS στρατολογεί παιδιά με νοητική υστέρηση

Παιδιά με νοητική στέρηση χρησιμοποιούν ως καμικάζι αυτοκτονίας στις επιθέσεις τους οι τρομοκράτες του ISIS, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επικαλείται σήμερα η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, μετά την αιματηρή επίθεση στη γαμήλια τελετή στο Γκαζίαντεπ, όπου σύμφωνα με τις αρχές δράστης ήταν ένα παιδί 12-14 ετών.

«Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν» αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «ο ανήλικος δράστης είχε ανακατευτεί με τους καλεσμένους στο γάμο και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό εξήντα εννέα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον ανήλικο βομβιστή συνόδευαν δύο νεαροί που διέφυγαν μετά την έκρηξη. Οι δύο ύποπτοι φώναζαν μάλιστα ότι πρόκειται να γίνει «και δεύτερη έκρηξη»,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο υπόπτων, γράφει η Τζουμχουριέτ. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών Ρενάτε Βίντερ τόνισε ότι «ο ISIS προχωρά σε απαγωγές παιδιών τα οποία εκμεταλλεύεται ως σκλάβους του σεξ ή για βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν».

Τον περασμένο Μάρτιο ο ISIS είχε χρησιμοποιήσει ένα νεαρό αγόρι ως βομβιστή αυτοκτονίας σε επίθεση σε γήπεδο στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, τόνισε η Βίντερ.

Στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αγοράζουν παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και τα διδάσκουν πώς θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

UNICEF: Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται ως καμικάζι

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η UNICEF σε έκθεσή της, στη Νιγηρία, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα παιδιά διαπράττουν επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου η ισλαμιστική νιγηριανή οργάνωση Μπόκο Χαράμ, αποδυναμωμένη στρατιωτικά, προσπαθεί να σπείρει τον τρόμο με κάθε μέσο.

Από τα 4 παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις το 2014, ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 44 την επόμενη χρονιά. Τρεις στους τέσσερις καμικάζι ήταν κορίτσια.

Στο Κάνο, τον Δεκέμβριο του 2015, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με δράση ένα παιδί, που αποδίδεται στην Μπόκο Χαράμ. Τον Ιούλιο, στην ίδια πόλη, ένας 13χρονος σκοτώθηκε στην ίδια πόλη όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Στη Μάφα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ένας πολιτοφύλακας και τέσσερα κορίτσια καμικάζι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο ενώ τον Ιανουάριο του 2015 στο Μαϊντουγκούρι τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη η βόμβα που μετέφερε ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 10 ετών σε μια υπαίθρια αγορά της πόλης αυτής.

Στο Αφγανιστάν φέτος τον Απρίλιο οι αρχές αποκάλυψαν ότι δύο χρόνια νωρίτερα συνελήφθη ένας 15χρονος που επιχείρησε να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας κατ’ εντολή των Ταλιμπάν στο γραφείο του κυβερνήτη μιας περιοχής κοντά στην Κανταχάρ. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι “αγόρια που δεν έχουν βγάλεια ακόμη γένια” δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι αρχές επισημαίνουν ότι συχνά συναλάμβανονται έφηβοι που προορίζονται για καμικάζι.

Τον Μάρτιο του 2016 ένα 12χρονο αγόρι που επρόκειτο να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας παραδόθηκε στις αρχές, στην επαρχία Νανγκαρχά. Οι Ταλιμπάν το είχαν στείλει να σκοτωθεί παίρνοντας μαζί του τους “άπιστους” στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων. Ο μικρός το μετάνιωσε την τελευταία στιγμή, όταν κατά τύχη είδε τα υποψήφια θύματά του να προσεύχονται σε ένα τζαμί.

Το 2012, ένας έφηβος καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους κοντά στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ, στην καρδιά της Καμπούλ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Στη Συρία τον Ιούλιο πέρσι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από μικρά παιδιά για να διαπράττουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, από τις αρχές του 2015 τουλάχιστον 18 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως καμικάζι και σε μάχες μεταξύ του ΙΚ και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.