ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μετανάστες και υποστηρικτές τους πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε 50 πόλεις ανά τη χώρα το Σάββατο, στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι οργανωτές, οι οποίοι είναι μέλη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστοί, αλλά και οργανώσεις μεταναστών, κινητοποίησαν χιλιάδες ανθρώπους από τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Λος Αντζελες και το Φοίνιξ.

Οπως ανέφεραν, το Σάββατο αποτέλεσε μία «Ημέρα Δράσης» που σήμανε την έναρξη μιας νέας φάσης ακτιβισμού ως αντίδραση στην μισαλλόδοξη ρητορική του κ. Τραμπ, η οποία αφενός στοχοποίησε τους Μεξικανούς, αφετέρου υποσχέθηκε την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, γράφει η «Wall Street Journal».

«Είμαστε έτοιμοι να υπεραμυνθούμε των ονείρων μας και των οικογενειών μας», δήλωσε ο Ρικάρντο Ζαμούντιο, οργανωτής από το Φοίνιξ που συμμετείχε με άλλες οργανώσεις στις κινητοποιήσεις της πόλης. «Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται εδώ», πρόσθεσε στην «WSJ».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκατοντάδες αγωνιστές για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν κοινωνικά κεκτημένα, μια κινητοποίηση που σήμανε την έναρξη μιας εβδομάδας διαδηλώσεων εν όψει της ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την 20ή Ιανουαρίου.

Οι σχεδόν 2.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί, αψήφησαν την αδιάκοπη βροχή κι έκαναν πορεία κοντά στο Μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στο κέντρο της αμερικάνικης πρωτεύουσας.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, οργανωτής της κινητοποίησης και βετεράνος του κινήματος για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί στους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ένα απλό μήνυμα: «Ορθώστε ανάστημα».

«Κάνουμε πορεία μέσα στη βροχή επειδή θέλουμε το έθνος να καταλάβει ότι αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε και κατακτήσαμε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μια εκλογική νίκη για να ανατραπεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συγκέντρωση προσέλκυσε λιγότερους ανθρώπους απ’ ό,τι περίμεναν οι οργανωτές, όμως ο Σάρπτον είπε κατόπιν, ότι προσωπικά είναι ικανοποιημένος από τη συμμετοχή, λαμβανομένων υπόψη της βροχής και των χαμηλών θερμοκρασιών.

«Πραγματικά νόμιζα ότι δεν θα συγκεντρωνόταν τόσος κόσμος», είπε ο αιδεσιμότατος σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Θα διαδηλώνουμε μέχρι να παγώσει η κόλαση – κι όταν γίνει αυτό θα διαδηλώνουμε στον πάγο», είπε χαρακτηριστικά ο Κορνέλ Ουίλιαμ Μπρουκς, ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης για την Πρόοδο του Εγχρωμου Πληθυσμού (National Association for the Advancement of Colored People, μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης η οργάνωση «La Raza», η οποία εκπροσωπεί μέλη ισπανόφωνων κοινοτήτων, πολιτικοί, μέλη των οικογενειών Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από πυρά ανδρών της Αστυνομίας, η Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (Planned Parenthood) και η Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Campaign), μια οργάνωση προάσπισης της LGBTQ κοινότητας.

Περίπου 30 οργανώσεις, οι οποίες σχεδόν όλες εναντιώνονται στον Τραμπ, έχουν λάβει άδειες να διαδηλώσουν πριν από την ορκωμοσία, κατά τη διάρκειά της και αφού γίνει. Χιλιάδες διαδηλωτές ελπίζουν να εμποδίσουν την τέλεσή της.

Η Αστυνομία της Ουάσιγκτον και η Μυστική Υπηρεσία σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν περίπου 3.000 επιπλέον στελέχη τους, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς για να επέμβουν αν υπάρξει ανάγκη.

Η πιο μεγάλη κινητοποίηση αναμένεται ότι θα είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσιγκτον, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ: Οι οργανωτές της ελπίζουν ότι σ’ αυτή θα πάρουν μέρος 200.000 άνθρωποι.