Μία νέα έκθεση από το Ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού (Independent Budget Office) αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι μαθητές της πόλης της Νέας Υόρκης, όπως το να βρίσκονται πολύ μακριά τα καταλύματά τους από τα σχολεία τους, μέχρι τις συνθήκες πείνας και την αμηχανία από τα βρώμικα ρούχα τους, αναφέρει η «Wall Street Journal».

Περίπου 81.400 μαθητές ήταν άστεγοι κατά το σχολικό έτος 2014-15, μια μικρή πτώση από το προηγούμενο έτος μετά από μια σταθερή αύξηση στον απόηχο της ύφεσης, ανέφερε το γραφείο τη Δευτέρα. Περίπου το ένα τρίτο ζούσε σε καταφύγια, άλλοι έμειναν σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι περίμεναν για αναδόχους γονείς ή είχαν κάποια άλλη προσωρινή στέγαση.

Αυτοί οι μαθητές έχουν πολύ υψηλά ποσοστά απουσιών καθώς μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι ή έχουν να διαχειριστούν την δημοτική γραφειοκρατία. Πολλοί χάνουν τα μαθήματά τους γιατί συνοδεύουν τους γονείς τους κατά τις αιτήσεις τους για να εξασφαλίσουν θέση στα καταλύματα.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, το 32% των μαθητών που μένουν σε καταλύματα χάνουν πάνω από 20 σχολικές ημέρες και το άλλο 34% χάνει περισσότερες από 40 ημέρες. Τα ανάλογα ποσοστά για παιδιά που διαμένουν σε μόνιμες κατοικίες είναι 17% και 10% αντίστοιχα.

Οι συχνές αλλαγές σχολείων και η συναισθηματική φόρτιση δυσχεραίνουν την μαθησιακή διαδικασία και τις σχέσεις τους με τους δασκάλους και τους φίλους τους.

Η διοίκηση του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο έχει υποσχεθεί να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα. Εκπρόσωπος του υπουργείο Εκπαίδευσης δήλωσε ότι ο Δήμος δαπανά περίπου $30 εκατομμύρια σε προσπάθειες όπως η πρόσληψη δασκάλων που θα κάνουν ενισχυτικά μαθήματα σε 23 καταλύματα, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται σε 32 σχολεία με υψηλά ποσοστά άστεγων μαθητών.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο, ο Δήμος πρόσθεσε σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρουν τα παιδιά από τα καταλύματα στα σχολεία.