Ο θάνατος ενός Πορτογάλου άστεγου στο Λονδίνο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κοντά στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, προκάλεσε συγκίνηση στη βρετανική κοινωνία και οδήγησε πολλούς πολιτικούς αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος των ανθρώπων που δεν έχουν στέγη.

Ηλικίας 35 ετών, ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής σε έναν διάδρομο του σταθμού του μετρό στο Ουεστμίντερ, από τον οποίο περνούν καθημερινά οι βουλευτές για να μεταβούν στο κοινοβούλιο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση The Connection, που είχε προσφέρει καταφύγιο στον άτυχο άνδρα πολλές φορές, διατύπωσε τη «βαθιά της λύπη» σε μια ανακοίνωση.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι ο 35χρονος είχε εργαστεί κατά το παρελθόν ως μοντέλο και στον ξενοδοχειακό τομέα. «Είχε περάσει από συνέντευξη για μια θέση σερβιτόρου την περασμένη εβδομάδα», σύμφωνα με την οργάνωση, που δεν αποκάλυψε τα στοιχεία του.

Η Παμ Όρτσαρντ, η διευθύντρια της οργάνωσης, απηύθυνε έκκληση να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των άστεγων.

«Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι δεν λαμβάνονται υπόψη παρά μόνο ως στατιστικά στοιχεία» κατήγγειλε. Αυτός ο άνδρας «είχε προσόντα, ταλέντα, ικανότητες, αλλά επίσης και προβλήματα και τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή για εκείνον».

Στην περιοχή που βρέθηκε το άψυχο κορμί του νεαρού Πορτογάλου, πολλοί πολίτες άφησαν από ένα μπουκέτο με λουλούδια. Μεταξύ αυτών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.


«Αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει ποτέ. Η χώρα μας πρέπει να σταματήσει να προσπερνά» το πρόβλημα χωρίς να αντιδράει, έγραψε ο ίδιος σε ένα σημείωμα που άφησε. Με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε από «όλους τους βουλευτές να αναλάβουν αυτήν την ηθική πρόκληση και να προσφέρουν στέγη σε όλους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε τη λύπη του για τον «θάνατο υπό απάνθρωπες συνθήκες» αυτού του άνδρα, τονίζεται σε ένα δελτίου τύπου της πορτογαλικής προεδρίας.

Επιπλέον, επισήμανε «την αλληλεγγύη του στους ανθρώπους που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες» και απηύθυνε έκκληση να «καταβληθούν προσπάθειες από όλους προκειμένου οι άστεγοι να ενταχθούν στην κοινωνία».

Στην περιοχή που βρέθηκε το άψυχο κορμί του νεαρού Πορτογάλου, πολλοί πολίτες άφησαν από ένα μπουκέτο με λουλούδια.