Συμφωνία ένταξης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στον ΟΗΕ

Συμφωνία ένταξης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στον ΟΗΕ υπεγράφη στη Νέα Υόρκη. Έτσι αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19/9/2016, ο ΔΟΜ ανήκει και επισήμως στον ΟΗΕ, «παρέχοντάς του για πρώτη φορά μια ξεκάθαρη και επίσημη εντολή για τη διαχείριση της μετανάστευσης».
Σε ανακοίνωση του ΔΟΜ αναφέρεται ότι «η 71η συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία για την παγκόσμια κοινότητα να σφυρηλατήσει μία ισχυρή συναίνεση στη διαχείριση της κινητικότητας των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον 21ο αιώνα καταγράφεται μια πρωτοφανής κινητικότητα καθώς ένας στους εφτά πολίτες παγκοσμίως είτε ζει είτε εργάζεται εκτός της χώρας καταγωγής τους».
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για μια ιστορική συνέλευση, την πρώτη στην ιστορία που συγκεντρώνει επικεφαλής κρατών από όλο τον κόσμο προκειμένου να εγείρουν το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ουίλιαμ Λέσι Σουίνγκ.
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν Ban ki-Moon και ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ επισφράγισαν την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, όταν τα κράτη – μέλη του ΔΟΜ ομόφωνα επιδοκίμασαν τη διαδικασία ένταξης στον ΟΗΕ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ υπογράμμισε ότι η διαδικασία της ένταξης αντανακλά μία σταδιακή αναγνώριση της σημασίας της μετανάστευσης και της ανάγκης να συνδεθεί η παγκόσμια κινητικότητα με τον ανθρωπισμό, την ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή, την ειρήνη και την ασφάλεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του κορυφαίου στον κόσμο οργανισμού για τη μετανάστευση και των Ηνωμένων Εθνών επισφραγίζει μία σχέση 65 ετών. Μετά από 71 χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν και επισήμως πλέον ατζέντα για τη μετανάστευση. Αποτελεί μοναδική τιμή για τον Οργανισμό μας και μία αυθεντική επιτυχία για τους μετανάστες, τα κράτη μέλη και φυσικά τη συνέλευση», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ.
«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους, έχουν εξαναγκαστεί να φύγουν, έχουν εκτοπιστεί μέσα στις ίδιες τους τις χώρες, έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων, είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, στην εναρκτήρια συνεδρίαση, συμπληρώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί 75 εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μόλις ένα μέτρο πάνω από της στάθμη της θάλασσας.
Σημείωσε επίσης ότι η χρονική συγκυρία της συνέλευσης είναι μείζονος σημασίας:«Αντιμετωπίζουμε μια σειρά πρωτοφανών, παράλληλων, περίπλοκων και εκτεταμένων κρίσεων και συνθηκών έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της “Αψίδα Αστάθειας” που διέπει τα κράτη από τη Δυτική Αφρική έως τα Ιμαλάια.»
Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ υπογράμμισε ότι ο κόσμος σήμερα είναι αυτόπτης μάρτυρας μιας πρωτοφανούς κινητικότητας, με περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους ταξιδεύοντας μόνοι τους. Και προσέθεσε, ότι η πρόκληση της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν θα ήταν ανυπέρβλητη, εάν η παγκόσμια κοινότητα επεδείκνυε τη δέουσα υπευθυνότητα.