Οι σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών φαίνεται πως αποτελούν ένα ακόμα «μελανό» σημείο στη γαλλική κοινωνία, καθώς περισσότερες από 8 στις 10 Γαλλίδες (81%) έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής παρενόχλησης ή σεξουαλικής επίθεσης στον δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης σχετικής δημοσκόπησης πού είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα αυτή που έγινε με αφορμή την Διεθνή Εβδομάδα του Αγώνα κατά της Παρενόχλησης στους Δρόμους” (8 ως 14 Απριλίου), έδειξε πως περισσότερες από το ένα τέταρτο των γυναικών που ρωτήθηκαν (26%), έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια σεξουαλική παρενόχληση τους τελευταίους 12 μήνες και το 55% εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι πιο διαδεδομένες μορφές παρενόχλησης είναι με τα λόγια ή με το βλέμμα. Το 68% των γυναικών που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι έχει υποστεί επίμονες ματιές ή ανεπιθύμητα σφυρίγματα στον δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το 32% χειρονομίες με σεξουαλικά υπονοούμενα. Επίσης σε ποσοστό 45% οι γυναίκες που ρωτήθηκαν είπαν ότι τις έχουν πλησιάσει χωρίς την συγκατάθεσή τους και σε ποσοστό 44% ότι τις έχουν ακολουθήσει την ώρα που περπατούσαν.

Αποτέλεσμα εικόνας για france sexual harassment

Όσον αφορά στις σεξουαλικές επιθέσεις, το 32% των γυναικών δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ενός εφαψία στο δρόμο ή σε κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, το 29% ότι έχει πέσει θύμα ανεπιθύμητου σεξουαλικού αγγίγματος, το 8% θύμα βιασμού, ενώ το 28% έχει συναντήσει έναν επιδειξία.

Συνολικά, το 76% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί αυτού του είδους τις παρενοχλήσεις στον δρόμο, έναντι του 74% που δηλώνει ότι τις έχει υποστεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι συχνότερες στα μέσα μαζικής μεταφοράς: μια στις τρεις γυναίκες (38%) έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς έναντι μιας στις πέντε (21%) στον δρόμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για france sexual harassment

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το προφίλ των θυμάτων θα μπορούσε να είναι αυτό μιας νεαρής γυναίκας (κάτω των 25 ετών) που μένει σε μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή και είναι μαθήτρια, φοιτήτρια ή χαμηλού εισοδήματος.

Σημειώνεται πως η εν λόγω έρευνα έγινε στο Διαδίκτυο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.008 γυναικών 15 ετών και άνω από τις 26 ως τις 29 Ιανουαρίου.