Τουλάχιστον 150.000 παιδιά έχουν πληγεί από το σεισμό στο Εκουαδόρ

Τουλάχιστον 150.000* έχουν πληγεί από το σεισμό της 15ης Απριλίου στο Εκουαδόρ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της UNICEF.

«Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να προστατεύσουμε τα παιδιά από ασθένειες και άλλους συνήθεις κινδύνους σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», τονίζει ο GrantLeaity, Εκπρόσωπος της UNICEF στο Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκθέσεις της κυβέρνησης, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε 119 σχολεία, επηρεάζοντας 88.000 παιδιά. Περί τα 805 κτίρια έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ άλλα 608 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Δύο νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει εξ ολοκλήρου στις πόλεις Portoviejo και Chone.

Σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, οι κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στις υποδομές και εμποδίζουν την πρόσβαση των ομάδων ανακούφισης και τη μεταφορά προμηθειών. Ορισμένες πόλεις, παραμένουν ακόμη χωρίς πλήρη ισχύ και μόνο το 40% των γραμμών επικοινωνίας λειτουργούν.

Η UNICEF ανησυχεί για τις συνθήκες υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης στις παράκτιες περιοχές – οι οποίες ήδη θεωρούνται επίφοβες για την εκδήλωση ασθενειών όπως ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός Chikungunya.

Ομάδες της UNICEF βρίσκονται ήδη σε Pedernales και Esmeraldas, δύο από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, για την αξιολόγηση των αναγκών των παιδιών και τον συντονισμό των ενεργειών ανταπόκρισης.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να ενισχύσει τα σεισμόπληκτα παιδιά στο Εκουαδόρ

*Περίπου 250.000 σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις στις 22 Απρ.