Νέος νόμος στο Βέλγιο προβλέπει ότι σχεδόν όλες οι γάτες της χώρας πρέπει να στειρωθούν έτσι ώστε να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά ο αριθμός των αδέσποτων ζώων. Είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που υποχρεώνει τους πολίτες του να ψεκάσουν και να στειρώσουν τα κατοικίδια ζώα τους.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα ζουν σήμερα πάνω από δύο εκατομμύρια γάτες. Σχεδόν 30.000 ζώα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο. Οι μισές θανατώνονται λόγω υπερπληθυσμού στους χώρους φιλοξενίας γατών.

Για να μειωθεί λοιπόν η πίεση στα καταφύγια αυτά, η κυβέρνηση νομοθέτησε ότι όλα τα νεογέννητα γατιά πρέπει να στειρώνονται πριν γίνουν έξι μηνών, ενώ αυτά που εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, πρέπει να στειρώνονται αν είναι να μείνουν πάνω από 30 μέρες. Αλλά και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες πρέπει να στειρώνονται επίσης.

Ο νόμος, που αφορά τόσο τις αδέσποτες όσες κι αυτές που έχουν σπίτι, εφαρμόστηκε πρώτα στη Βαλλονία το 2013 και από την 1/1/2018 ισχύει στις Βρυξέλλες και τη Φλάνδρα. Η εφαρμογή του πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το 2020.

Όσοι έχουν γάτα πρέπει να της βάλουν υπποχρεωτικά ηλεκτρονικό τσιπ, το οποίο θα βοηθήσει στην ψηφιακή καταγραφή όλου του πληθυσμού από τους κτηνιάτρους, σε μια βάση δεδομένων με τίτλο CatID. Εκεί θα καταγράφεται ότι η γάτα έχει στειρωθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Βέλγοι χρειάζεται να κάνουν πολλά βήματα για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το νέο νόμο. Στη βάση δεδομένων υπάρχουν καταγεγραμμένες μόνο 14.882 γάτες, δηλαδή το 0,7%! Παρόλα αυτά οι κτηνίατροι βλέπουν μια μικρή αύξηση του αριθμού των στειρώσεων και των καταγραφών στη βάση, μετά την ψήφιση του νόμου.

Εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν το πρόστιμο που τους περιμένει είναι 50 Ευρώ. Και αν συνεχίζουν να παραβαίνουν το νόμο, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10.000 Ευρώ. Μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του μέτρου θα γίνει σε πέντε χρόνια για να εκτιμήσουν οι αρχές το αντίκτυπο και τα αποτελέσματα του νόμου.