Στη Βρετανία υπάρχουν περισσότεροι από 320.000 άστεγοι .

Από το 2010, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 61%, λόγω των υψηλών ενοικίων, των περικοπών των κοινωνικών παροχών και της έλλειψης οικονομικά προσιτών κατοικιών, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα παιδιά που μένουν στο δρόμο έχουν αυξηθεί κατά 50.000 και όσο περνά ο καιρός πολλαπλασιάζονται. Έστω, όμως, και για λίγο, 130.000 παιδιά θα περάσουν τις γιορτές έτσι όπως τους αξίζει. Και μετά πάλι από την αρχή.

Ο διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους άστεγους της Βρετανίας, Γκρεγκ Σέλτερ, δήλωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που μένουν σε πανδοχεία και σε B&B αρκεί για να μας ραγίσει την καρδιά.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι η χρόνια διαμονή σε καταλύματα, που συνήθως συνεπάγεται και συχνή αλλαγή διεύθυνσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ψυχική υγεία και την συναισθηματική ευεξία των παιδιών, όσο και την εκπαιδευτική τους κατάρτιση.

Ο αρμόδιος υπουργός για τους άστεγους , Heather Wheeler, δήλωσε: «Καμία οικογένεια δεν πρέπει να μένει χωρίς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν και να περάσουν τις γιορτές όπως τους αρμόζει.

«Παρέχουμε περισσότερα από £ 1,2 δισ. για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας που επηρεάζει όλο και περισσότερα παιδιά. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη στέγης και θα το κάνουμε»

Αν και όλοι εύχονται μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα να αμβλυνθεί το δυσμενές φαινόμενο, οφείλουν να εκμεταλλευτούν τα υπάρχοντα κονδύλια, ώστε να γίνει πράξη. Κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος να μην μένει στο δρόμο.