2.247 πρόσφυγες πνίγηκαν ή αγνοούνται στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2017

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο διασχίζοντας τη Μεσόγειο και 2.247 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Περισσότεροι από 85.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία και σχεδόν 9.300 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον ΔΟΜ. Εξάλλου σχεδόν 6.500 έφτασαν στην Ισπανία. Συνολικά, βάσει των στοιχείων του Οργανισμού, 101.210 πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη και 2.247 πνίγηκαν ή αγνοούνται στη θάλασσα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΔΟΜ είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των αφίξεων φτάνει τις 95.768. Η διαφορά με τα σημερινά στοιχεία εξηγείται από την επικαιροποίηση των δεδομένων της Ισπανίας.

Την ίδια περίοδο το 2016, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου ως τις 3 Ιουλίου, οι αφίξεις στην Ευρώπη ήταν διπλάσιες, επεσήμανε ο ΔΟΜ, ο οποίος είχε καταγράψει 231.503 αφίξεις.

Η διαφορά φέτος είναι ότι σχεδόν το 85% των προσφύγων φτάνουν στην Ιταλία, ενώ πέρυσι οι περισσότεροι κατέληγαν στην Ελλάδα. Πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ουίλιαμ Λέισι Σουίφτ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης να υποδεχθούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που διασώζονται στη θάλασσα. Το θέμα αυτό «δεν μπορεί να θεωρείται πρόβλημα μόνο της Ιταλίας, αλλά ένα ζήτημα όλης της Ευρώπης», τόνισε.