Σε 38.019 ανέρχονται οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έφυγαν από 81 χώρες φιλοξενίας για να επιστρέψουν εθελοντικά σε 136 χώρες καταγωγής, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από την 1η Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΟΜ, οι εθελούσιες επιστροφές ανέρχονται σε 19.088.

Η έκθεση, που συνέταξε η μονάδα Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και επανένταξης του ΔΟΜ, καταδεικνύει μείωση των εθελούσιων επιστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των εθελούσιων επιστροφών από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και την Ελβετία.

Επιπλέον, η μείωση αυτή οφείλεται και σε συνδυασμό λοιπών παραγόντων, μεταξύ των οποίων, η μειωμένη εισροή μεταναστών και ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, το 1/3 των επωφελούμενων είναι γυναίκες και το 25% παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, οι δέκα χώρες, από τις οποίες επέστρεψαν εθελοντικά οι περισσότεροι μετανάστες, είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, ο Νίγηρας, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Υεμένη, το Τζιμπουτί, η Τουρκία, η Φινλανδία και το Μαρόκο.
Στην κορυφή των χωρών καταγωγής, των ωφελουμένων, βρίσκεται η Αλβανία, το Ιράκ, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, το Πακιστάν, η Σενεγάλη, η Ουκρανία και η Ρώσικη Ομοσπονδία.

Σημειώνεται, ότι από την Ελλάδα επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους 2.924 μετανάστες, από τις αρχές του 2017 έως τον Ιούνιο.