Ο αριθμός των ξεριζωμένων στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων αυξήθηκε σε 65,6 εκατομμύρια το 2016, ένας αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ, τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανησυχώντας ιδιαίτερα για τις μετακινήσεις του πληθυσμού στο Νότιο Σουδάν.

Η αύξηση που καταγράφηκε το 2016 (+300.000 άνθρωποι) είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με την αύξηση το 2015 (+5,8 εκατομμύρια), επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες με θέμα τις Παγκόσμιες Τάσεις που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει της 20ης Ιουνίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Ο συνολικός αριθμός δεν είναι παρά μια “μικρή αύξηση”, ωστόσο “απ’ όποια γωνία κι αν το εξετάσει κανείς, ο αριθμός αυτός είναι απαράδεκτος”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Η πρώτη συνιστώσα των ξεριζωμένων στον κόσμο αφορά την εσωτερική μετατόπιση πολιτών μέσα στη ίδια τους τη χώρα. Ο αριθμός τους έφθασε τα 40,3 εκατ. στα τέλη του 2016 σε σχέση με τα 40,8 εκατ. το 2015. Η Συρία, το Ιράκ και η Κολομβία ήταν οι μεγαλύτερες εστίες εσωτερικών μετακινήσεων.

Με ένα σύνολο 22,5 εκατ. –το ήμισυ των οποίων είναι παιδιά– ο αριθμός των προσφύγων που καταγράφηκε πέρυσι είναι αντίθετα ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συρία: μια ξεχασμένη σύγκρουση;

Η σύγκρουση στη Συρία, που άρχισε το 2011, συνεχίζει να προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (5,5 εκατ. συνολικά), με σχεδόν 825.000 νέες καταγραφές το 2016.

Η συνέχιση της κρίσης αυτής ανησυχεί έντονα την HCR, πόσο μάλλον που η έκκληση των ταμείων για ανθρωπιστική βοήθεια βρήκε μικρότερη ανταπόκριση φέτος σε σχέση με το 2016 και παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας για τα οποία δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες η διεθνής κοινότητα. Αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης προκαλεί φόβους στον Γκράντι ότι η Συρία γίνεται “μια ξεχασμένη σύγκρουση”.

Η HCR κρούει επίσης τον κώδωνα κινδύνου για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν “μετά την καταστροφική αποτυχία των ειρηνευτικών προσπαθειών τον Ιούλιο”. Στο Νότιο Σουδάν η κρίση μετακίνησης είναι αυτή που έχει την ταχύτερη αύξηση στον κόσμο”, εξήγησε ο Γκράντι.

Ανεξάρτητη χώρα από το 2011, το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 σε εμφύλιο πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και 3,7 εκατ. ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των νοτιοσουδανών προσφύγων αυξήθηκε κατά 64% το τελευταίο εξάμηνο του 2016 για να φθάσει το 1,4 εκατομμύριο. Από τον Ιανουάριο, σχεδόν άλλο μισό εκατομμύριο πρόσφυγες καταγράφηκε.

Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι παγκοσμίως σε αριθμούς:

Υπάρχουν 65.6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παγκοσμίως- περισσότεροι από όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα:

  • 22.5 εκατ. άνθρωποι είναι πρόσφυγες
  • 40.3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα
  • 2.8 εκατ. αναζητούν άσυλο

Από πού έρχονται οι πρόσφυγες;

  • 5.5 εκατ. από τη Συρία, ενώ 6.3 εκατ. Σύριοι βρίσκονται εκτοπισμένοι εσωτερικά
  • 2.5 εκατ. από το Αφγανιστάν
  • 1.4 εκατ. από το νότιο Σουδάν

Ποιος φιλοξενεί τους πρόσφυγες;

Η Τουρκία φιλοξενεί 2.9 εκατ., το Πακιστάν 1.4 εκατ., ο Λίβανος ένα εκατομμύριο, το Ιράν 979.4000 χιλιάδες, η Ουγκάντα 940.800 και η Αιθιοπία 791.600.