Αυξήθηκαν τα θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό στη Μ. Βρετανία

Ο αριθμός των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης σε όλα τα αθλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρωτίστως στο ποδόσφαιρο, έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200 άτομα τους τρεις τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας που δημοσιεύθηκαν εχθές.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 741 από 560 τον Απρίλιο, ενώ ο κατάλογος των πιθανών υπόπτων αυξήθηκε επίσης από 252 σε 276, όπως δημοσίευσε το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC). Οι ηλικίες των θυμάτων, το 96% των οποίων είναι άνδρες, κυμαίνονται από τεσσάρων έως 20 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Βρετανία με την κωδική ονομασία Operation Hydrant.

Μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε για να αναφέρει πληροφορίες, δεδομένου ότι το σκάνδαλο ξέσπασε στα τέλη του περασμένου έτους από τότε που οι αστυνομικές δυνάμεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν αυξημένο αριθμό κλήσεων από θύματα και από άτομα που πρόσφεραν πληροφορίες.

Ενώ το ποδόσφαιρο κυριαρχεί τόσο  στην κατηγορία των θυμάτων όσο και των υποτιθέμενων δραστών, με 328 συλλόγους από την Premier League μέχρι και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες να αναφέρονται στην έρευνα , άλλα αθλήματα έχουν εμπλακεί σε 27 περιπτώσεις. Περιλαμβάνονται το  μπάσκετ, το ράγκμπι, η γυμναστική, οι πολεμικές τέχνες, το τένις, η πάλη, το γκολφ, η ιστιοπλοΐα, ο στίβος, το κρίκετ και η κολύμβηση.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Σάιμον Μπέιλι και επικεφαλής του NPCC για την προστασία των παιδιών, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνει η αστυνομία θα χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί η κακοποίηση περισσότερων παιδιών.

«Οι ισχυρισμοί σχετικά  με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι πολύπλοκοι και συχνά απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες και γνώσεις και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την πρόοδο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όμως, όλοι οι ισχυρισμοί και οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν αντικείμενο δράσης. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε οποιονδήποτε μπορεί να έχει πέσει θύμα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης να το αναφέρει, εάν είναι έτοιμος να το πράξει, επικοινωνώντας με την ειδική γραμμή βοήθειας του NPCC, ανεξάρτητα από πόσες φορές μπορεί να έχει γίνει αυτή. Θα ακούσουμε και θα αντιμετωπίσουμε όλες τις αναφορές ευαίσθητα και σοβαρά. Όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, καλείται επίσης να την υποβάλει».

Αρκετοί πρώην επαγγελματίες παίκτες, έχουν παραδεχθεί δημοσίως την κακοποίηση  από προπονητές στις ομάδες Νέων. Ανάμεσά τους και ο Αντι Γουντγουόρντ, που  αποκάλυψε τον περασμένο Νοέμβριο ότι είχε πέσει θύμα από προπονητή του στην Κρου.

Να σημειωθεί ότι  η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας διεξάγει επίσης ανεξάρτητη έρευνα  για τα έτη πριν από το 2005.