CNN: Aνήλικοι πρόσφυγες προσφέρουν σεξ επί πληρωμή στους δρόμους της Αθήνας

«Στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Βικτωρίας, συναντά κανείς έναν κόσμο σεξουαλικής επιβίωσης και εκμετάλλευσης» τονίζει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Το εμπόριο του σεξ πάντα υπήρχε εδώ» εξηγεί το CNN, «αλλά σήμερα έχει επιδεινωθεί από έναν διογκούμενο αριθμό προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή».   Παγιδευμένα σ’ αυτόν τον «ιστό της απελπισίας» βρίσκονται πολλά ασυνόδευτα ανήλικα – τα περισσότερα είναι έφηβα αγόρια.

«Η δοσοληψία ξεκινά με ένα κοίταγμα, ένα φαινομενικά αθώο “γεια” ή μία παράκληση για ένα τσιγάρο», αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN.   «Σε ένα παγκάκι, ένας μεγαλύτερος άντρας τρίβει τους ώμους ενός νεαρού πρόσφυγα. Άλλοι περιπλανιούνται στη πλατεία σε μικρές ομάδες, εξερευνώντας τις επιλογές τους».

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι», εξηγεί στο CNN ο street worker και ιδρυτής του «Steps», Τάσος Σμετόπουλος. «Υπάρχουν μεγαλύτεροι άντρες που προσφέρουν στέγη, φαγητό, ρούχα. Αλλά οι ανήλικοι θέλουν χρήματα. Aυτός είναι ο στόχος: να βρουν λεφτά για να περάσουν παράνομα στην κεντρική Ευρώπη».

Από εκείνους  που ψάχνουν ένα τρόπο διαφυγής είναι και ο Ali (σ.σ. δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν. Ήρθε στην Ευρώπη με την ελπίδα να μορφωθεί και σταδιακά να φέρει και τη μητέρα του εδώ.   Έφτασε στην Ελλάδα μόνος, έχοντας μαζί του μόλις €270 και κανένα μέρος να μείνει, για να βρεθεί σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο ναρκωτικά και πορνεία.   Τώρα, εξαρτάται από τα ναρκωτικά και τα χρήματα που εξασφαλίζει από τους πελάτες. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας για το πως έχει γίνει η ζωή του είναι αμείλικτη.   «Είπα στον εαυτό μου, “κοίτα, ήρθες στην Ευρώπη ποιος είναι ο στόχος σου;” λέει στο CNN ο 17 χρονος. «Δεν το κάνω επειδή μου αρέσει.

Αν έκανα κάτι που μου άρεσε, θα έβγαινα με ένα κορίτσι. [Αλλά] επειδή δεν έχω λεφτά, δεν έχω και επιλογή».   Όπως πολλοί από τους φίλους του, σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Ali πηγαίνει τακτικά στο κοντινό πάρκο όπου συνήθως γίνονται οι δοσοληψίες με τους ντόπιους, με την τιμή να κυμαίνεται από €5 έως €12.    «Κάποιοι δίνουν €3, κάποιοι €100, κάποιοι €80. Αλλά δεν πάω με κανέναν για κάτω από €60», εξηγεί ο Ali.   Στα ξέφωτα των μονοπατιών δεκάδες περιτυλίγματα προφυλακτικών βρίσκονται πεταμένα στο έδαφος.   «Στο τέλος της μέρας, όταν πηγαίνεις στο πάρκο, έρχονται (σ.σ. άντρες), και μερικοί κατεβάζουν τα παντελόνια τους για να σου δείξουν τα οπίσθια τους» λέει ο Ali.   «Άλλοι έρχονται, σου μιλάνε και σου δείχνουν τα λεφτά, πάει κάπως έτσι».

Ο Ali υποστηρίζει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους άντρες προσφέρονται να πάνε τα αγόρια σε μία τοπική ντίσκο και μετά πίσω στα σπίτια τους.   Σύμφωνα με το CNN, ο Ali εκδίδεται μέρα παρά μέρα τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Τα χρήματα και η ευκαιρία για ένα ζεστό κρεβάτι είναι πολύ καλές για να τις αρνηθεί.   «Κάποιο θα σε πάρουν στο σπίτι τους, θα σε ντύσουν, ότι σου αρέσει», τονίζει. «Θα σου συμπεριφερθούν σαν να είσαι ο σύζυγός τους, το αγόρι τους, θα σου δώσουν €200, €300, €400».   «Είναι πολύ δύσκολο. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να βρίσκεται με έναν άλλο άνθρωπο κάτω από αυτές τις συνθήκες; Αυτοί οι άντρες είναι άρρωστοι.

Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το κάνω, δεν γίνεται πιο εύκολο», ομολογεί ο Ali.   Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, η ελληνική αστυνομία, σε δήλωσή της, υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καταγγελίες για ασυνόδευτους ανήλικους που εμπλέκονται στο εμπόριο του σεξ, στις δύο περιοχές που επισκέφτηκε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχουν λάβει γνώση του προβλήματος και προσπαθούν να το επιλύσουν.   Με τη σειρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τόνισε ότι οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των ανηλίκων.