Διακήρυξη για τη βρεφική και παιδική διατροφή των προσφυγόπουλων

Διακήρυξη για την υποστήριξη της κατάλληλης βρεφικής και παιδικής διατροφής των παιδιών προσφύγων-μεταναστών υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος, οι εκπρόσωποι της UNICEF Σοφία Τζιτζίκου (Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής), Laurent Chapuis (Συντονιστής της UNICEF για το προσφυγικό), ο Philippe Le Clerc της UNHCR και η Amy Frost (για την οργάνωση SAVE THE CHILDREN).

Διακήρυξη υποστήριξης της βρεφικής & παιδικής διατροφής των προσφυγόπουλων

Στην κοινή διακήρυξη οι κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενοι στον τομέα της διατροφής και της υγείας προτρέπουν όλους όσοι εμπλέκονται στη χρηματοδότηση, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της ανταπόκρισης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα:

  • Να διαμορφώσουν την ανταπόκρισή τους στον τομέα της διατροφής σύμφωνα με τα ρητά πρότυπα για τη νηπιακή διατροφή.
  • Να διαθέσουν επαρκείς πόρους για την ενίσχυση της ικανότητας του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της διατροφής.
  • Να προωθήσουν, να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν το μητρικό θηλασμό και την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των βρεφών που εξαρτώνται από Υποκατάστατα Μητρικού Γάλακτος (ΥΜΓ) και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διανομή και χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι πρέπει:

– Να υποστηριχθούν οι μητέρες ώστε να ξεκινήσουν το θηλασμό την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, να συνεχίσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού και το θηλασμό ακόμα και μέχρι τα δύο χρόνια ή και περισσότερο. Εάν ο μητρικός θηλασμός δεν είναι δυνατός, μπορεί να ξεκινήσει η τεχνητή διατροφή, με βάση την εκτίμηση των αναγκών από εξειδικευμένο προσωπικό υγείας/διατροφής που έχει εκπαιδευτεί σε θέματα μητρικού θηλασμού και βρεφικής διατροφής.

– Επιπλέον, ψυχοκοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για ψυχικά τραυματισμένες και καταθλιπτικές μητέρες που βιώνουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των διατροφικών αναγκών των βρεφών τους.

– Οποιαδήποτε παροχή και χρήση ΥΜΓ θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά για να εξασφαλιστεί ότι μόνο τα βρέφη με τις συγκεκριμένες ανάγκες λαμβάνουν το προϊόν. Η χρήση ΥΜΓ πρέπει να συνοδεύεται από εκπαίδευση σχετικά με την υγιεινή, την προετοιμασία, τη χρήση και την παροχή εξοπλισμού για ασφαλή προετοιμασία, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συναφείς κίνδυνοι.

– Οποιαδήποτε παροχή εμπορικών παιδικών τροφών για παιδιά κάτω των δύο ετών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το Διεθνή Κώδικα Εμπορίας των Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος.

– Στις παρούσες συνθήκες η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία των συνθηκών που διευκολύνουν το μητρικό θηλασμό, όπως η ομαδική και η ατομική συμβουλευτική και η υποστήριξη από μητέρα-σε-μητέρα.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας θεωρεί πως η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό θετικό βήμα στη κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων μητέρας και παιδιού και της όσο το δυνατόν καλύτερης αγωγής υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μπορείτε να δείτε την κοινή Διακήρυξη εδώ