Υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εορτασμού των 65 χρόνων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και της ένταξής του στον ΟΗΕ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο της τοποθέτησής του δήλωσε.

«66 χρόνια έχουν περάσει από τότε που δημιουργήθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Χρειάστηκαν 65 χρόνια δουλειάς, ευαισθησίας, αγώνων, καταξίωσης, για να φτάσει το 2016 για να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΟΗΕ και της πολιτικής του ΟΗΕ για τη μετανάστευση. Μέσα σε αυτή την πορεία, το ελληνικό γραφείο του Οργανισμού έχει 65 χρόνια ζωής, όπου μέσα σε αυτή την πορεία, ο ΔΟΜ γνώρισε την Ελλάδα σε δύο φάσεις της μεταπολεμικής ιστορίας της. Στην αρχή ως μια χώρα που ο λαός της – θύμα της κρίσης της εποχής εκείνης – μετανάστευε και τότε ο ΔΟΜ συνέβαλε τα μέγιστα. Στη συνέχεια ο ΔΟΜ έζησε την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής μεταναστών και το 1990 μέχρι και σήμερα.»

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Το υπουργείο μας συνεργάζεται με τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση, ο ΔΟΜ στάθηκε πολύτιμος συμπαραστάτης και αρωγός των προσπαθειών που καταβάλλουμε», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο κύριος Τόσκας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΟΜ 65 ΥΕΑΡΣ

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπαλάφας τόνισε, «Με την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας το χάος που υπήρχε έχει πάρει μορφή με αποτέλεσμα φυσικά και την προστασία ανθρώπινων ζώων. Η συνεργασία του ΔΟΜ με τις ελληνικές αρχές είναι παραπάνω από άρτια. Το έργο που προσφέρει είναι σημαντικό και πρέπει να το αναδείξουμε, πρέπει η ελληνική κοινωνία να μάθει γι’ αυτό».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς, ανέφερε: «Η μετανάστευση στην Ελλάδα δεν πρέπει να τη βλέπει κάποιος ως πρόβλημα που αναζητά λύση, αλλά ως μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε. Πρέπει να τη δούμε διαφορετικά, καθώς προσφέρει δυνατότητες δημογραφικής ανανέωσης».

Αποτέλεσμα εικόνας για Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: 65 χρόνια στην Ελλάδα

Λίγα λόγια για την ιστορία του ΔΟΜ.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από το 1952 και η αρχική αποστολή του γραφείου ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Γραφείο ξεκίνησε τη δράση του με τη διαχείριση της εθνικής μετανάστευσης σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξαν οι υπηρεσίες προετοιμασίας των Ελλήνων μεταναστών για την ομαλότερη εγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονταν από το 1954 ταχύρρυθμα μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και εκμάθησης ξένων γλωσσών, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βοηθήσει περισσότερους από 140.000 Έλληνες να μεταναστεύσουν σε υπερπόντιες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Από το 1980 και μετά, η Ελλάδα έγινε χώρα κυρίως «διέλευσης» μεταναστών/αιτούντων άσυλο από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Κατά την περίοδο αυτή, το Γραφείο Ελλάδος μερίμνησε για την μετανάστευση περίπου 89.000 αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων, κυρίως προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο από τις αρχές 1990, με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων η Ελλάδα κατέστη de facto χώρα μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών, κυρίως από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και από την Αλβανία.

Από το 2007, ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εισέρχονταν με πλοιάρια δια μέσου του Αιγαίου, αυξήθηκε σημαντικά. Ωστόσο, από το 2010, περίπου το 85% των παράνομων διελεύσεων των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο γινόταν από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Από το 2010 έως και σήμερα πραγματοποιείται το πρόγραμμα Εθελούσιων Επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των προγραμμάτων Εθελοντικής Επιστροφής κι Επανένταξης, δεδομένου ότι από το 2010 έως και σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερους από 35.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Παράλληλα, έχει στηρίξει περισσότερους από 3.500 επιστρέφοντες να υλοποιήσουν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης δημιουργώντας συνθήκες βιωσιμότητας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, άρχισε να υλοποιείται από τον ΔΟΜ Ελλάδας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 10.000 πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο να έχουν μετεγκατασταθεί με επιτυχία σε 25 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της οξυμένης επείγουσας κατάστασης στη χώρα μας την τελευταία διετία, ο ΔΟΜ ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις.

Site management support (SMS): Ο ΔΟΜ είναι υπεύθυνος στον τομέα του SMS σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και στην Βόρεια Ελλάδα, όπου και έχουν οριστεί Facility Coordinators.

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης: Μετά από επιτόπια έρευνα και ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται στην εκάστοτε δομή, ο ΔΟΜ υλοποιεί στοχευμένες παρεμβάσεις στους τομείς της στέγασης, WASH και ασφάλειας, προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους μετανάστες και πρόσφυγες.

NFIs: Ομάδες του ΔΟΜ παραλαμβάνουν και διαμοιράζουν κουτιά με προϊόντα υγιεινής/NFIs που περιλαμβάνουν πετσέτες προσώπου/σώματος, σαπούνι, αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, αντιβακτηριδιακό υγρό, υγρά μαντηλάκια, χαρτομάντιλα, αντι-κουνουπικό spray και αντηλιακή κρέμα.

Προστασία και συνδρομή: Επιτόπιες και κινητές ομάδες προστασίας εργάζονται σε επίσημες και ανεπίσημες δομές στην Αττική, στην Βόρεια Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου, με σκοπό την παροχή ψυχολογικής και νομικής στήριξης και συνδρομής στον φιλοξενούμενο πληθυσμό.

Στέγαση ευπαθών ομάδων: Ο ΔΟΜ διευκολύνει την παροχή στέγασης και υπηρεσιών στήριξης σε ειδικές δομές υποδοχής και φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους και ευπαθή άτομα στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία τους.

Εκπαίδευση: ο ΔΟΜ υποστηρίζει τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων ηλικίας δημοτικού σχολείου κατά την ένταξή τους στο επίσημο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΔΟΜ μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://greece.iom.int/el