ΕΔΑΔ: Αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Αύξηση της τάξης του 23% παρουσίασαν οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον προηγούμενο χρόνο, με την χώρα μας να βρίσκεται στην λίστα των χωρών με τις περισσότερες εκδικάσεις προσφυγών, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν παραβιάσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αύξηση σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Στην τελευταία χώρα μάλιστα, οι προσφυγές αυξήθηκαν κατά 108% μέσα σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν είχε κηρύξει την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που ο ίδιος αποδίδει στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα, Φεχτουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρόεδρος τότε προχώρησε σε ένα μαζικό κύμα εκκαθαρίσεων στις τάξεις των στρατιωτικών, των ακαδημαϊκών και των δημοσίων υπαλλήλων. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για βασανισμούς υπόπτων στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν και οι αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και στις φυλακές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, καθώς οι δύο χώρες αδυνατούν να διαχειριστούν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κρατουμένων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα μας έρχεται πέμπτη στη λίστα των χώρων στις οποίες εντοπίστηκαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2016, στην Ελλάδα σημειώθηκαν 41 παραβιάσεις, με τις περισσότερες (222) να έχουν λάβει χώρα στην Ρωσία. Η Τουρκία έρχεται δεύτερη με 77 παραβιάσεις, η Ρουμανία τρίτη με 71, η Ουκρανία τέταρτη με 70 και η Ουγγαρία έκτη με 40.

Ο Guardian δεν αναφέρεται εκτενώς στις προσφυγές που αφορούν την χώρα μας, όμως ο μεγάλος αριθμός παραβιάσεων φαίνεται ότι σχετίζεται με τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας.