Τις τραγικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης αναδεικνύει Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία από το 2014 στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην Έκθεση Missing Migrants Project της υπηρεσίας του ΟΗΕ, αναφέρεται επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια (2020-2021) έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη 5.000 άνθρωποι.

Ο ΔΟΜ προειδοποιεί για «αυξανόμενο αριθμό θανάτων που παρατηρούνται σε διαδρομές στη Μεσόγειο, στα χερσαία σύνορα προς την Ευρώπη και εντός της ηπείρου», επισημαίνοντας ότι η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός συνεχίζει να είναι η Κεντρική Μεσόγειος, όπου 2.836 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2021, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία ή τη Μάλτα, περνώντας κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία.

Η δεύτερη πιο θανατηφόρα διαδρομή είναι η διαδρομή του Ατλαντικού από τη Δυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.500 θάνατοι από το 2021. Αυξημένος αριθμός θανάτων παρατηρήθηκε επίσης σε άλλες περιοχές που συνορεύουν με την Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μάγχη.

Οι ερευνητές πάντως αναγνωρίζουν ότι απολογισμός τους μπορεί να είναι υπομετρημένος, δεδομένης της δυσκολίας συλλογής και επιβεβαίωσης πληροφοριών για «αόρατα ναυάγια», δηλαδή για σκάφη που εξαφανίζονται στη θάλασσα χωρίς μάρτυρες