Έκθεση του Χάρβαρντ: Aσυνόδευτα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να προσφέρουν σεξ για 15ευρώ στους δρόμους της Αθήνας

Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα πουλούν το κορμί τους. Ο λόγος είναι τα χρήματα για να φύγουν από τη χώρα και να πάνε αλλού στην Ευρώπη. Η έρευνα που έγινε από τον τομέα Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Χάρβαρντ, από την ερευνήτρια δρ Βασιλεία Ντιγκιντίκη και την καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά κάνει λόγο για “αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα”.

“Τα παιδιά αναγκάζονται να πουλούν το κορμί τους μέρα μεσημέρι, στην καρδιά της Αθήνας, απλώς για να επιβιώσουν. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί”, λέει η δρ. Ντιγκιντίκη.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η μέση τιμή για σεξουαλική συνεύρεση με ένα παιδί είναι 15 ευρώ. Παιδιά από τη Συρία , το Ιράκ και το Ιράν είναι τα συχνότερα θύματα της πρακτικής αυτής. Η πλειοψηφία των πελατών είναι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες ηλικίας 35 ετών και άνω.   Αν και η έκθεση αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές έχουν μεριμνήσει μερικώς για τα ευάλωτα παιδιά προσφύγων στα κέντρα μετεγκατάστασης και τους καταυλισμούς, πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές τις δομές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και βίας.

Όπως σημειώνεται, η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι έντονη σε δομές που βρίσκονται τόσο σε πόλεις όσο και σε επαρχίες της Ελλάδας. Διαπιστώθηκε επίσης πως μερικά παιδιά που πωλούν σεξ εθίζονται στα ναρκωτικά κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το να καταφέρουν να πληρώσουν τους διακινητές τους και να φύγουν τελικά από την Ελλάδα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.   Η έκθεση κάνει έκκληση για να μπει ένα τέλος στα κέντρα κράτησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα, ζητώντας να δημιουργηθούν πιο εξειδικευμένα καταφύγια για τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ενώ καλεί επίσης για ένα εγκεκριμένο νομικό πρόγραμμα συνοδείας, καλύτερη συλλογή στοιχείων σχετικά με αυτά τα παιδιά, ανεξάρτητους μεταφραστές και ξεχωριστούς χώρους στους καταυλισμούς προσφύγων για αυτά και τις οικογένειες.

Καταλήγοντας, καταγγέλλει μια «παταγώδη αποτυχία ως προς την προστασία ενός σημαντικού αριθμού παιδιών προσφύγων μέσα στην Ευρώπη σήμερα».   Η έκθεση κάνει λόγο για βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης σε μικρά παιδιά στους καταυλισμούς αλλά και για αύξηση στους γάμους ανήλικων παιδιών. Παράλληλα, πολλά από αυτά που έχουν κακοποιηθεί, ειδικά όταν πρόκειται για ασυνόδευτα, απεικονίζονται σε εξευτελιστικές φωτογραφίες που τράβηξαν μαφιόζικες συμμορίες και τώρα δέχονται απειλές πως θα τις στείλουν πίσω στις οικογένειές τους.

«Η έκθεση καταγράφει μια σοκαριστική όψη της σημερινής προσφυγικής κρίσης, η οποία εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για την έκθεση πολύ νεαρών σε ηλικία παιδιών στην σεξουαλική εκμετάλλευση ως στρατηγική επιβίωσης. Είναι επιτακτικό τα εθνικά, τοπικά και διεθνή σωματεία να θέσουν επί τάπητος αυτήν την σοβαρή ανάγκη για προστασία αυτών των παιδιών, αναθεωρώντας την προσέγγισή τους απέναντι στην πιο ευαίσθητη μερίδα προσφύγων και να ανατρέψουν την τρέχουσα κατάσταση», σχολιάζουν οι συγγραφείς της έκθεσης  «Μεταφέραμε πάνω από 900 ασυνόδευτα παιδιά από την Ευρώπη στην Βρετανία μέσα στο 2016, ανάμεσά τους και πολλά από τη Γαλλία, στο πλαίσιο στήριξης απέναντι στην εκκαθάριση της “ζούγκλας” του Καλαί. Διακόσια παιδιά έχουν ήδη φτάσει στη χώρα και άλλα 150 να μετεγκατασταθούν στους επόμενους μήνες», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού Home Office. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όπου έχουν μετεγκατασταθεί ήδη 21 παιδιά από το Καλαί και έξι ασυνόδευτα από την Ελλάδα.