Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, φέτος το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων επανέρχεται στην Αθήνα από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2018 και επεκτείνεται σε ακόμα 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και το Κέιπ Τάουν. Μια ειδική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θα πραγματοποιηθεί επίσης στο εστιατόριο Nan στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας και στο ίδιο πνεύμα με πέρυσι, έξι εστιατόρια στην Αθήνα θα στηρίξουν την προστασία των προσφύγων ανοίγοντας την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα. Οι σεφ, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες, θα μαγειρέψουν μία ή περισσότερες φορές στο ίδιο εστιατόριο βάζοντας τη δική τους πινελιά στο μενού και παρουσιάζοντας νέες γεύσεις στο κοινό. Θα προτείνουν το δικό τους μενού ή θα ετοιμάσουν πιάτα μαζί με τον σεφ του εστιατορίου διαθέσιμα για γεύμα ή για δείπνο.

Το φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θα προσπαθήσει να φέρει όλους τους Αθηναίους μαζί γύρω από ένα τραπέζι καθώς και να αναδείξει τις δεξιότητες των προσφύγων σεφ. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η επαγγελματική ένταξή τους.

Η Seinat θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ παράλληλα η Mahboubeh θα αναμίξει τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες. Ο Adel θα συνεχίσει με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο εμπνευσμένο από το Ιράκ στο εστιατόριο Βασίλαινας. O Barshank θα προσφέρει γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει. Η Roaa θα εντάξει νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην πολυπολιτισμική κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux. Και τέλος, η Turia θα επαναδομήσει πιάτα από το Μαρόκο και θα τα συνδυάσει με φινέτσα με την πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίου Scala Vinoteca.

Αποτέλεσμα εικόνας για Food Sweet Food refugees

Φέτος, όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Λέσβο θα έχουν την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ-εστιατόριο Nan στη Μυτιλήνη, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.

«Το ότι πέρασα τόσο χρόνο στην κουζίνα ενός χορτοφαγικού εστιατορίου δουλεύοντας σε ένα νέο στυλ μαγειρικής ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που με βοήθησε να γίνω καλύτερη. Τώρα έχω μια δουλειά μερικής απασχόλησης μαγειρεύοντας σε έναν ξενώνα για κορίτσια πρόσφυγες στην Αθήνα. Επίσης, μαγειρεύω δωρεάν για άστεγους ανθρώπους και προσπαθώ να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Ανυπομονώ για το φεστιβάλ αυτού του Ιουνίου», λέει η Mahboubeh Tavakoli, πρόσφυγας από το Ιράν που ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια και συμμετείχε και πέρυσι στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.


Πρόγραμμα Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων 2018, Ελλάδα

Τρίτη 19 Ιουνίου

Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)

Κουζίνα Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli • Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)

Πολυπολιτισμική Κουζίνα από μέλη του καφέ-εστιατορίου Nan, Μυτιλήνη (γεύμα, δείπνο)

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Κουζίνα Συρίας από τον Barshank Haj Younes • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια (δείπνο)

Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)

Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Παρασκευή 22 Ιουνίου

Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)

Κουζίνα Μαρόκου από την Touria Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Κυριακή 24 Ιουνίου

Κουζίνα Μαρόκου από την Touria Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι καλώντας απ’ ευθείας τα εστιατόρια.

Αναλυτικότερες πληροφορίες βρίσκονται στο Facebook event (σύνδεσμος).


Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων διοργανώνεται από πολίτες που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους για την υλοποίησή του στις πόλεις τους, με την υποστήριξη της ιδρύτριας οργάνωσης Food Sweet Food και των κατά τόπους γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συν-διοργανωτών της εκδήλωσης. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας του Athens Insider.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης στη βοήθεια πολλών τοπικών φορέων. Στην πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα συνέβαλαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το SolidarityNow, το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και το Options Food Lab.


Στόχοι του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων:

Αλλαγή των αντιλήψεων για τους πρόσφυγες

Φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους και αναδεικνύοντας τις δεξιότητες και τη γαστρονομική κληρονομιά των προσφύγων από όλο τον κόσμο.

Προώθηση της επαγγελματικής ένταξης των προσφύγων

Χάρη σε ένα δίκτυο αφοσιωμένων επαγγελματιών, εστιατορίων και εθελοντών.

Συνάντηση των πολιτών

Γύρω από ένα τραπέζι, έναν οικουμενικό τόπο ανταλλαγής, μοιράσματος και ειρήνης.


Σχετικά με την οργάνωση Food Sweet Food

Η Food Sweet Food είναι μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να προάγει τις γαστριμαργικές παραδόσεις παγκοσμίως. Βρίσκεται επίσης πίσω από την ίδρυση του πρώτου εστιατορίου και κέντρου κατάρτισης για πρόσφυγες σεφ στο Παρίσι, στην πατρίδα του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.

Οι ιδρυτές, η Marine Mandrila και ο Louis Martin, έχοντας ταξιδέψει σε 18 χώρες και έχοντας βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί με δεκάδες άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποίησαν τη δύναμη του φαγητού στη δημιουργία πολιτισμικών δεσμών. Μέσω του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θέλουν να δείξουν το πώς οι γαστρονομικές εμπειρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ανακαλύψουμε ο ένας τον κόσμο του άλλου, ενώ μοιραζόμαστε κάτι μοναδικό και οικουμενικό, όπως είναι το φαγητό.

Σχετικά με το Athens Insider

Το Athens Insider  εκδίδει από το 2001 περιοδικά και ψηφιακές πλατφόρμες σε πέντε γλώσσες σχετικά με θέματα γενικής ύλης και lifestyle, που απευθύνονται τόσο σε Έλληνες όσο και διεθνείς αναγνώστες. Μέσα από δυνατό οπτικό υλικό και λεπτομερή και ευφυή άρθρα για τις τέχνες και τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη διπλωματία και τη γαστρονομία, αποτελεί έναν οδηγό εκ των έσω για όσους ζουν ή ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Το Athens Insider διοργανώνει επίσης τακτικά πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε το 1951. Έχει ως στόχο την προστασία, τη στήριξη και την εύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς. Έχει παρουσία σε 130 χώρες. Εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, έχει παράσχει προστασία σε ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή λόγω του πολέμου, της βίας και των διώξεων.

Εκτός από τα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η Υ.Α. παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και για να βρουν λύσεις για το μέλλον τους. Η εκμάθηση γλωσσών, η αναγνώριση των προσόντων και των πτυχίων τους, καθώς και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διευκόλυνση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους ένταξης στις κοινότητες υποδοχής. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν τους δοθεί η ευκαιρία να εργαστούν, οι πρόσφυγες είναι σε θέση να συμβάλουν θετικά στην τοπική οικονομία και μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στις κοινότητες υποδοχής τους.