Φυγή από την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα τράνζιτ για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα όμως και πολλοί Αιγύπτιοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα. Η ΕΕ προτίθεται να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας πνίγηκαν περισσότεροι από 200 από τους συνολικά 400 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοιάριο. Οι διακινητές είχαν συγκεντρώσει κόσμο από διάφορα μέρη της Αιγύπτου και προσπάθησαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους όπως μπορούσαν. Ήταν τόσο υπερφορτωμένο το πλοιάριο που βούλιαξε μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές. Ο αιγυπτιακός στρατός κατάφερε να διασώσει μόνο 163 άτομα.

Για μια τέτοια τραγωδία δεν υπάρχει συγγνώμη, δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ανακοίνωσε πως θα κατασκευαστούν νέες κατοικίες κοντά στην Αλεξάνδρεια για να στεγαστούν 1.600 οικογένειες μεταναστών. Όπως εξήγησε αργότερα, και η ίδια η Αίγυπτος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 40%.

Επιπλέον έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους συμπατριώτες ότι θα πέσει βαρύς πέλεκυς σε όσους επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν παράνομα τη χώρα και συμπλήρωσε «ότι θα πρέπει να δουλέψουμε για να αλλάξουμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε».

Πάντως είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σύντομα και αυτό όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και της πολιτικής. Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα ‘Middle East Monitor’ κατηγορεί την κυβέρνηση Αλ Σίσι ότι παραβιάζει τόσο πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα που ωθεί στη φυγή όλο και περισσότερους Αιγύπτιους.

Αύξηση των ξενοφοβικών κρουσμάτων

default

Η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη σε διάφορα επίπεδα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή διαβιούν στη χώρα του περίπου πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες από αφρικανικές και αραβικές χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες παρουσιάζει πάντως διαφορετικούς αριθμούς. Αναφέρει πως τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν στην Αίγυπτο 250.000 πρόσφυγες και αυτή την στιγμή υπολογίζονται σε περίπου 117.000, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Συρία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πάντως πως εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών στη χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα ξενοφοβίας κατά των μεταναστών ενώ η αστυνομία φαίνεται απρόθυμη να διαλευκάνει τις υποθέσεις. Γενικότερα πάντως η πρόσβαση των μεταναστών στη δικαιοσύνη είναι προβληματική διότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν μαζί τους επίσημα έγγραφα όπως ταυτότητα, δεν μιλάνε τη γλώσσα και είναι οικονομικά ευάλωτοι.

Η ΕΕ σχεδιάζει να υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας με την Αίγυπτο στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία. Στόχος είναι να περιοριστεί σταδιακά ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ. Η συμφωνία πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, θα περιλαμβάνει και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.