Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε ότι ενισχύει την παρουσία και τα προγράμματά της στη Λιβύη προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί λόγω των διώξεων, της έλλειψης ασφάλειας, της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής κατάρρευσης στη βορειοαφρικανική χώρα.
Καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από και μέσω της Λιβύης καθίστανται όλο και πιο πολύπλοκες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi επισκέφθηκε την Τρίπολη την Κυριακή στις 21 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με πρόσφυγες και μετανάστες σε ορισμένα από τα πολλά κέντρα κράτησης της Λιβύης.
“Σοκαρίστηκα από τις σκληρές συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, εξαιτίας, σε γενικές γραμμές, της έλλειψης πόρων”, είπε ο κ. Grandi. “Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν υποφέρει ήδη τόσο πολύ δε θα έπρεπε να υπομένουν τέτοιες κακουχίες.”
Περίπου 300.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συνεχιζόμενων συρράξεων. Συνολικά, πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων (IDPs), καθώς και των ευάλωτων Λίβυων, των κοινοτήτων υποδοχής, των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο – έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη έχουν πληγεί από την κατάρρευση της έννομης τάξης, την απουσία ή την ανεπάρκεια ιατρικής περίθαλψης, βασικών φαρμάκων, φαγητού, πόσιμου νερού, στέγασης και εκπαίδευσης. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή, η Υ.Α. έχει αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες ανθρωπιστικές δράσεις στη χώρα και ενισχύει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να αξιοποιήσει την αντίστοιχη δυναμικότητα και των δύο οργανισμών.
“Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών μας σε ένα ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον όπως είναι η Λιβύη σήμερα”, πρόσθεσε ο κ. Grandi. “Το να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και να παρέχουμε με αποτελεσματικότητα προστασία και βοήθεια αποτελεί μια συνεχή πρόκληση. Οι άνθρωποι που προσπαθούμε να βοηθήσουμε και το προσωπικό μας ζουν και εργάζονται σε συνθήκες τεράστιας πίεσης και μεγάλου κινδύνου.”
Εκτός από τη δημιουργία νέων γραφείων και κοινοτικών κέντρων για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, η Υ.Α. ενισχύει επίσης την παρουσία της στα σημεία αποβίβασης όσων εντοπίστηκαν ή διασώθηκαν στη θάλασσα, σε στενή συνεργασία με τον ΔΟΜ και άλλους εταίρους. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η πρόσβαση και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε κρατητήρια που διαχειρίζονται οι Λιβυκές αρχές. Έμφαση θα δοθεί σε ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές δράσεις και στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που τελούν υπό κράτηση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Υ.Α. έχει καταφέρει να διασφαλίσει την απελευθέρωση περισσότερων από 800 ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, για τους οποίους καταβάλλει προσπάθειες ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.
Η Υ.Α. θα ενισχύσει επίσης τα προγράμματά της προκειμένου να παρέχει βοήθεια στους Λίβυους εσωτερικά εκτοπισμένους και τις κοινότητες υποδοχής που έχουν επείγουσα ανάγκη από βελτιωμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται επίσης κοινοτικά προγράμματα μικρής κλίμακας που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο προς όφελος των κοινοτήτων υποδοχής, των εκτοπισμένων ατόμων, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
Η Λιβύη εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό σημείο αναχώρησης των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο Ύπατος Αρμοστής συνοδευόταν στο ταξίδι του στην Τρίπολη από τον πρόσφατα διορισμένο Ειδικό Απεσταλμένο για την Κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο Vincent Cochetel, ο οποίος θα συντονίζει τη διαπεριφερειακή ανταπόκριση της Υ.Α. απέναντι στις περίπλοκες μικτές μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της Μεσογείου, καθώς και από τον Περιφερειακό Διευθυντή της Υ.Α. για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Amin Awad.