Η Human Rights Watch επικρίνει την Τουρκία για βασανιστήρια

Η Human Rights Watch σε έκθεσή της κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τουρκικές φυλακές από τότε που η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Οι νέοι κανόνες που ισχύουν από τότε αφήνουν πολλά περιθώρια για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Human Rights Watch.

Συνεργάτες της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης τονίζουν πως οι ισχύοντες κανόνες έχουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στα δικαιώματα των κρατουμένων. Στην έκθεση περιγράφονται 13 περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι βασανίστηκαν. Τα βασανιστήρια εκτείνονται από παρενόχληση του ύπνου, χτυπήματα μέχρι σεξουαλική κακοποίηση και απειλές για βιασμό.

Σε μια περίπτωση η οικογένεια ενός κρατουμένου άκουσε έναν αστυνομικό να απειλεί ένα κρατούμενο. «Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω» φέρεται να είπε ο αστυνομικός. «Θα πω απλά ότι σε σκότωσα επειδή προσπάθησες να φύγεις». Ο δικηγόρος ενός άλλου κρατουμένου δήλωσε στην Human Rights Watch ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα κλομπ και του είπαν πως δεν πρόκειται να καταφέρει να επιβιώσει τις επόμενες 30 ημέρες. Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κρατά τους συλληφθέντες χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία μέχρι και 30 ημέρες. Πριν από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης το όριο ήταν τέσσερις ημέρες. Οι κανονισμοί καταπατούνται από τις αρχές με στόχο να εκφοβίσουν τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους.

Ακόμα και αθώοι Τούρκοι μπορούν να κρατηθούν μέχρι και ένα μήνα χωρίς η αστυνομία να μπορεί να τους προσάψει οτιδήποτε. Εξαιτίας του κλίματος μίσους που δημιουργεί ο Ερντογάν εναντίον εκείνων που κρίνονται ύποπτοι ως αντιφρονούντες, η παραμονή στις φυλακές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους κρατουμένους.

«Με την κατάργηση νόμων που προστατεύουν από τα βασανιστήρια, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στις αρχές οι οποίες τώρα μπορούν να βασανίζουν και να κακοποιούν τους κρατούμενους όπως τους αρέσει» λέει ο Χιούτζ Γουίλιαμσον, επικεφαλής της Human Rights Watch σε Ευρώπη και Ασία.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία και αυτή λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατήγγειλε τις τουρκικές αρχές για βασανισμό κρατουμένων στις φυλακές. Κρατούμενοι χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν. Ο Άντριου Γκάρντνερ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, δηλώνει ότι πολλά από τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν για τους βασανισμούς που υπέστησαν. Εκτός αυτού πολλοί λίγοι δικηγόροι τόλμησαν να αναλάβουν την υπεράσπιση των θυμάτων βασανισμού.

«Αγωνίζομαι ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Τέτοιο φόβο σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οργανώσεις τους δεν έχω ξαναζήσει» είχε δηλώσει ήδη τον περασμένο Ιούλιο