Εκατό χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν στο Μπάρι τον Πάπα Φραγκίσκο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους 20 πατριάρχες των Ανατολικών Εκκλησιών που συγκεντρώθηκαν στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας για να ενώσουν τη φωνή της για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Σε αυτή την όμορφη περιοχή που έχει καλυφθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από ένα παχύ πέπλο σκότους, τον πόλεμο, τη βία και την καταστροφή, τις διάφορες μορφές του φονταμενταλισμού, την αναγκαστική μετανάστευση και την εγκατάλειψη, αλλά και τη σιωπή με τη συνενοχή των πολλών», όπως τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του καταγγέλλοντας την «αδιαφορία» που «σκοτώνει» τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που τώρα «κλαίει, υποφέρει, και δεν μιλάει, ενώ άλλοι την ποδοπατούν αναζητώντας δύναμη και πλούτο».

Το δράμα προσφύγων και μεταναστών και η ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινής, οικουμενικής ημέρας προσευχής που λαμβάνει χώρα στο Μπάρι της Ιταλίας μετά από πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου και τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Ιλαρίων. Ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας επέλεξε το Μπάρι μιας και θεωρείται η πύλη της Ιταλίας προς την Ανατολή και έχει ως πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο.

Πάπας Φραγκίσκος: Η Μέση Ανατολή είναι γη των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την γη τους

Οι θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν την κρύπτη, στην εκκλησία όπου φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου Νικολάου. Στην συνέχεια πήγαν στην παραθαλάσσια περιοχή της πόλης, στην «Ροτόντα», για την προσευχή. Ακολούθησε διάλογος στην βασιλική εκκλησία του αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια ομαδική έκκληση προς τις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων με εξουσία, για να τερματιστεί η βία στην Μέση Ανατολή. Και για να μπορέσεινα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή της τρομοκρατίας.

«Τον τελευταίο αιώνα, οι χριστιανοί, στην περιοχή αυτή του πλανήτη, μειώθηκαν από το 20% στο 4% επί του συνόλου του πληθυσμού, λένε οι καθολικοί. Σήμερα, δεν θα υπάρξει κάποια κοινή δήλωση ή ανακοινωθέν. Αλλά το μήνυμα, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι ότι η πολιτική πρέπει να αποδείξει ότι είναι- παρά τα τόσα προβλήματά της- πιο δυνατή από τα όπλα. Ο επόμενος στόχος του Φραγκίσκου, είναι να καταφέρει οργανώσει (στο Βατικανό ή σε μια πόλη της Ιταλίας) μια νέα συνάντηση, με χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους.

Παράλληλα, ο αργεντινός ποντίφικας θέλησε να αναφερθεί και πάλι στο μεταναστευτικό, στο κύριο θέμα της επικαιρότητας των τελευταίων εβδομάδων: «Απέναντι στην μεταναστευτική πρόσκληση, η μόνη λογική απάντηση είναι αυτή της αλληλεγγύης και του ελέους», είπε ο πάπας. Προσθέτοντας, συγχρόνως, ότι «οι μετανάστες πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους υποδέχεται, για να ακολουθηθεί, από κοινού, μια πορεία κοινωνικής ένταξης».