Κοινή δήλωση ΔΟΜ – Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το Διάταγμα για τους Πρόσφυγες του προέδρου των ΗΠΑ

Ελβετία – Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλες και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (resettlement) των ΗΠΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Αυτή η μακρόχρονη πολιτική έχει αποφέρει ως σήμερα πολλαπλά οφέλη, αφενός διασώζοντας τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο και αφετέρου δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενισχύσουν τις κοινωνίες στις οποίες εντάσσονται. Η συνεισφορά των προσφύγων και των μεταναστών στις νέες τους πατρίδες έχει παγκοσμίως εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Οι θέσεις μετεγκατάστασης (resettlement) που προσφέρει κάθε χώρα είναι ζωτικής σημασίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) -η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση- και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν το δυναμικό ηγετικό ρόλο τους αλλά και τη μακρά τους παράδοση στην προστασία όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από συρράξεις και διώξεις.

Ο ΔΟΜ και η Υ.Α. παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία μας με τις αρχές των ΗΠΑ στον κοινό στόχο της διασφάλισης των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και μετανάστευσης με ασφάλεια και προστασία.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης στην προστασία και την παροχή βοήθειας όπως και ίσες ευκαιρίες στη μετεγκατάσταση ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα και τη φυλή τους.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε έμπρακτα και εποικοδομητικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως κάνουμε επί δεκαετίες, για να προστατέψουμε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη και να προσφέρουμε τη στήριξή μας σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης.