Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δημιουργηθεί κεντρικός φορέας εθελοντισμού

Την πρότασή του για τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα εθελοντισμού για καλύτερο συντονισμό αλλά και ενός μητρώου εθελοντικών οργανώσεων και ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και της Γραμματείας Κοινωνικών Δικτύων της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ουραγός στον εθελοντισμό και πως πρέπει το κράτος και οι πολιτικοί να αποκτήσουν αξιοπιστία.

Όπως είπε μάλιστα για αυτό το λόγο η ΝΔ θέλει να δώσει μια κυβέρνηση που θα λέει την αλήθεια στους Έλληνες. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα και όλοι μαζί ενωμένοι να στείλουμε το μήνυμα της αυτοπεποίθησης.

«Μέσα στο σκοτάδι των τελευταίων επτά ετών τα μηνύματα για τον εθελοντισμό είναι ενθαρρυντικά και είναι απόδειξη ότι η κοινωνία μας έχει φιλότιμο και σφυγμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως συναντά συνέχεια εξαιρετικούς ανθρώπους που αποφασίζουν να αφιερώσουν ένα κομμάτι από το χρόνο τους σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

mitsotakis

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πλούσιο κοινωνικό έργο της εκκλησίας τονίζοντας πως ήρθε η ώρα κράτος και εκκλησία να βρουν κοινούς τόπους για να απαλύνουν τον πόνο των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επέδειξαν οι κάτοικοι των νησιών για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες τονίζοντας πως ο εθελοντισμός είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα της χώρας μας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα διδάγματα που αντλήσαμε στα χρόνια της κρίσης ήταν πολλά. Διδάγματα που αφορούσαν στην πορεία της χώρας, στα λάθη που κάναμε ως πολίτες, αλλά κυρίως ως πολιτικό σύστημα, αυτά που θα πρέπει να αλλάξουμε. Το κοινωνικό κόστος της κρίσης υπήρξε – και συνεχίζει να είναι – δυσβάσταχτο. Το ζητούμενο, όμως, σήμερα δεν είναι να συνεχίσουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα.  Αλλά να δούμε πώς θα αλλάξουμε όσα μας κρατάνε κολλημένους σε μια μίζερη κατάσταση, που δεν αξίζει σε καμία Ελληνίδα και σε κανέναν Έλληνα. Είμαστε η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία Μνημόνια – τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Με ευθύνη της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί σήμερα να επαναφέρει την οικονομία εκεί που βρισκόταν στα τέλη του 2014. Έχει έρθει η ώρα η χώρα μας να γυρίσει σελίδα.  Να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης που θα αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία στην πατρίδα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες μια Κυβέρνηση, η οποία θα μιλά με όρους αλήθειας» και πρόσθεσε: «Μια Κυβέρνηση που δεν θα υποσχεθεί τα πάντα, που δεν θα μιλήσει με όρους ευκταίου, αλλά με τους όρους του πραγματικού και του εφικτού. Μια Κυβέρνηση η οποία δεν θα πατρονάρει την κοινωνία των πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσα από κρατικά ελεγχόμενες χρηματοδοτήσεις.  Αντίθετα, μια Κυβέρνηση που θα φροντίσει να δώσει τα εργαλεία στην ίδια την κοινωνία των πολιτών για να αυτο-οργανωθεί. Που θα δράσει με έναν υποστηρικτικό και συντονιστικό ρόλο για τις εκατοντάδες πρωτοβουλίες, που εκτυλίσσονται γύρω μας καθημερινά, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή στόχευση των ενεργειών και κατανομή των πόρων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήρε «ειδικά τον πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της κρίσης», προσθέτοντας: «Είναι, νομίζω, καιρός το Κράτος να βρει τρόπους συνέργειας με την Εκκλησία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της παροχής αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντισμού και ανέπτυξε συγκεκριμένες προτάσεις που δεσμεύουν την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι», τόνισε, «να θέσουμε σε εφαρμογή μία δέσμη από μέτρα που θα κινητοποιήσουν την συνεργασία κοινωνίας πολιτών και κρατικών δομών εντός ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.
   Εμείς προτείνουμε:

            Την ίδρυση ενός Κεντρικού Φορέα Εθελοντισμού, κατά τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να ενισχύσουμε τη λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων και να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες του Κράτους με αυτές. Αντίστοιχοι τέτοιοι φορείς υπάρχουν στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

            Αλλά, βέβαια, απαραίτητη είναι και η δημιουργία ενός Ενιαίου Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων, όπου θα εγγράφονται όλες οι Οργανώσεις, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

            Και η δημιουργία ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το οποίο θα εξορθολογήσει την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και το οποίο θα καθορίσει με σαφήνεια τα κριτήρια για τη χρηματοδότηση οργανώσεων. Θα συνδέει την κρατική χρηματοδότηση με την εποπτεία και τη λογοδοσία των Μ.Κ.Ο., με αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας, οι οποίες ήδη υπάρχουν από ψηφισμένο νόμο από την εποχή που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την υποχρέωση των Μ.Κ.Ο. οι οποίες έχουν κρατική χρηματοδότηση να αναρτούν τις οικονομικές εισπράξεις στη «Διαύγεια». Αλλά, βέβαια, θα πρέπει να δημιουργηθεί – και θα επιμείνω πολύ σε αυτό – και ένα νέο φορολογικό καθεστώς για τις δωρεές, που θα υποστηρίζει ένα νέο κίνημα φιλανθρωπίας και ενίσχυσης του εθελοντισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε τελευταίοι σε δωρεές σε Μ.Κ.Ο. στην Ευρώπη. Έχουμε ένα νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, το οποίο καθιστά αυτές τις δωρεές καθόλου ελκυστικές για όποιον θέλει να προσφέρει πόρους σε Μ.Κ.Ο.

            Και, βέβαια, είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί και το ζήτημα της κατοχύρωσης των εθελοντών ως προς την εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψή τους.

            Επιπλέον, προκειμένου να προωθήσουμε την έμπρακτη καλλιέργεια του εθελοντισμού, θα πρέπει να εντάξουμε πιο συστηματικά το εθελοντικό έργο στο εκπαιδευτικό σύστημα, εισάγοντας την λογική του καλού πολίτη, στοχευμένα πια, στα Προγράμματα Σπουδών – τολμώ να πω – από πολύ νεαρή και πολύ μικρή ηλικία, ανάλογα με την δυνατότητα κάθε παιδιού να κατανοήσει τον ρόλο του, μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύστημα. Μπορούμε πολύ εύκολα να μάθουμε μικρά παιδιά, να τα εξοικειώνουμε με τις λογικές της ανακύκλωσης, όταν θα μιλήσουμε για άλλα ζητήματα, που αφορούν στη συλλογική δράση, θα μπορούμε και προφανώς να απευθυνθούμε και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά η συστηματική ένταξη της διδασκαλίας του εθελοντισμού στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία, πρέπει να αποτελεί μια πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη Κυβέρνηση».

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν  ο Philippe Leclerc, Εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδας και, ως Εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Διευθυντής του Γραφείου Μεταναστών και Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου  της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τη συζήτηση συντόνισε  η Αναπλ. Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής