Mαζική συμμετοχή στο Break Free 2017 για το περιβάλλον, την ειρήνη και την ελευθερία

Με κεντρικό σύνθημα «Σπάμε τα δεσμά από τις κλιματικές αλλαγές, την ανισότητα και τη βία» Αθηναίοι όλων των ηλικιών, ένωσαν τις φωνές τους με εκατομμύρια πολίτες από τριάντα χώρες του κόσμου, στέλνοντας, κόντρα στην κρίση, ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης. Σε μία γιορτή υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος και κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη.

Οι δράσεις του φετινού Break Free που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και το συντονισμό πενήντα οργανώσεων και φορέων, ξεκίνησαν από τις 12 Μαρτίου και κορυφώθηκαν με έναν μουσικό και πολύχρωμο περίπατο από το Θησείο ως το Ζάππειο.   Προηγήθηκαν ειρηνικές δράσεις, μεταξύ των οποίων διαδραστικά παιχνίδια, ζωγραφική, χορός και πολλή μουσική, για την προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενάντια στην αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές. Ενάντια στην ατζέντα του μίσους, του φόβου και των διακρίσεων.

«Το Break Free ξεκίνησε ως κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να δείξουμε ότι ως κοινωνία έχουμε λύσεις, είμαστε δυνατοί και ενωμένοι. Επεκτάθηκε σύντομα, γιατί το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή δεν είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται αποστειρωμένα. Είναι συνδεδεμένα με τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς. «Οι πολίτες τελικά εκτός από το να νοιώσει το πρόβλημα, θέλει τη λύση. Και η λύση είναι εδώ», τονίζει, χαρακτηρίζοντας την κρίση ως μία «αποκάλυψη». «Αν και νομίζαμε ότι οι Έλληνες θα νοιάζονταν μόνο για την άμεση επιβίωσή τους, η κοινωνία τελικά ανοίχτηκε. Στο περιβάλλον υπάρχει τεράστια εθελοντική προσφορά για το περιβάλλον, και τους πρόσφυγες. Ο κόσμος άνοιξε τα σπίτια του και βγήκε έξω».

Φωτογραφία του χρήστη Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Break Free 2017

«”Η ζωή πάνω από τα σύνορα – οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα”», είναι το μήνυμα που στέλνει η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου. «Η κρίση είναι δίπλα μας: στη Συρία, στην Αφρική και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό που ζητάμε με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι να δοθεί μία νόμιμη και ασφαλής δίοδος σε ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμα στην προστασία», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Όπως λέει, πρέπει να υλοποιηθούν τα προγράμματα μετεγκατάστασης, και επανεγκατάστασης, έτσι ώστε «να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Απ΄ την πλευρά του ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κόσμος έχει ανάγκη να συμμετέχει ενεργά, να δώσει το παρόν με ειρηνική διάθεση και τού δόθηκε αυτή η ευκαιρία μέσω του Break Free και γι΄ αυτό ανταποκρίθηκε κατά χιλιάδες». Όπως λέει: «σήμερα γιορτάζουμε ότι είμαστε πολλοί, διαφορετικοί, προοδευτικοί πολίτες με έναν κοινό στόχο: Για ένα κοινό μέλλον, που θα μπορούν να ζουν τα παιδιά μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Και αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τα καλά νέα για τη χώρα μας είναι ότι αυτό κρύβει και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας», κάνοντας γνωστό, ότι οι δράσεις θα ενταθούν, προκειμένου ο κάθε Έλληνας να μπορεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να παράγει τη δική του ενέργεια από ΑΠΕ. «Αυτό θα έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία, για την τσέπη των νοικοκυριών, και φυσικά για το περιβάλλον και το κλίμα».