“Κανείς δεν μπορεί να νικήσει αυτόν τον λαό, όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν τον πόλεμο με τόσο αισιόδοξα μηνύματα”, διαβάζουμε στο βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης «Η Ουκρανία μέσα από τα μάτια των παιδιών» του Καλλιτεχνικού 9ου Σχολείου του Κιέβου, που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Ουκρανίας, στην οδό Δαναΐδων 7, στην Θεσσαλονίκη.

Τα έργα με θέμα τον πόλεμο, την στωικότητα των ηρώων που υπερασπίζονται την Ουκρανία, αλλά και την ομορφιά της χώρας τους με το βλέμμα των νεαρών ζωγράφων έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από το Κίεβο με την πρωτοβουλία της Νίνα Πασκάλ, προέδρου του Ελληνικού Συλλόγου «Ενότητα » του Κιέβου.

“Πιστέψαμε πως θα ήταν καλό οι Έλληνες να αγγίξουν τον κόσμο των Ουκρανών δια των έργων μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου του Κιέβου”, λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Νίνα Πασκάλ. Η ίδια από την αρχή του πολέμου βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί με την κόρη της, την 15χρονη Νικαλέτα (Nikaleta), η οποία συμμετέχει με δικό της έργο στην έκθεση.

“Τώρα που βρίσκομαι μακριά από την πατρίδα λόγω του πολέμου, εμπνεύστηκα να ζωγραφίσω τα εθνικά μας σύμβολα, κουστούμια, παραδοσιακά κεντήματα” , είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νικαλέτα, που ξεκίνησε την φετινή σχολική χρόνια στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. “Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στο σχολείο μας. Έχουμε οκτώ παιδιά σαν έμενα, από άλλες χώρες, που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Πιστεύω ότι με την προσπάθεια μας θα καταφέρουμε την προσαρμογή στην ελληνική κοινωνία” , επισήμανε.

Αν και μακριά από την Ουκρανία, η Νίνα Πασκάλ και η κόρη της Νικαλέτα δεν πτοούνται

“Μια Ρωμιά, Ελληνίδα δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια ακόμα και στον τραγικό πόλεμο που ζούμε”, λέει η κ. Πασκάλ και αναφέρεται στο δραματικό 2014, όταν με την οικογένεια της αναγκάστηκε να μετακομίσει από το Ντονέτσκ, στο Κίεβο, όπου ξεκίνησε τη ζωή της από τη αρχή.

“Στο Κίεβο γνώρισα πολλά άτομα ελληνικής καταγωγής. Το 2016 ο Ελληνικός Σύλλογος «Ενότητα» έγινε για μένα μια νέα οικογένεια. Από το 2017 είμαι πρόεδρος του συλλόγου”, λέει και συνεχίζει.

“Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η ζωή κάθε πολίτη της Ουκρανίας άλλαξε δραματικά λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας. Για άλλη μια φορά αναγκάστηκα να σώσω τη ζωή του παιδιού μου και να βρω ένα ασφαλές μέρος. Βρήκα αυτό το μέρος στην Ελλάδα. Οι καρδιές μας όμως είναι τώρα στεναχωρημένες για τα παιδιά μας που έχασαν την γαλήνια παιδική τους ηλικία”, λέει ενώ απευθυνόμενη στους συμπατριώτες της, προσθέτει: ” Όσοι Έλληνες της Ουκρανίας καταφέρατε να ξεφύγετε, ενωθείτε!”

“Φοβόμαστε και προσευχόμαστε για τις ζωές μας”

Η Τετιάνα Μπογντάνοβα ( TetyanaBohdanova) είναι διευθύντρια του 9ου Καλλιτεχνικού Σχολείου του Κιέβου, που τα έργα των μαθητών εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη.

“Πολλά από τα 500 παιδιά του σχολείου είναι ορφανά, και κάποια με ειδικές ανάγκες, παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και παιδιά των οποίων οι γονείς ή οι συγγενείς βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή και υπερασπίζονται την Πατρίδα μας”, λέει κ. Μπογντάνοβα και συνεχίζει:

“Με το που ξεκίνησε ο πόλεμος, πολλά παιδιά μαζί με τους γονείς τους έφυγαν από το Κίεβο στις χώρες της Ευρώπης, ενώ εμείς συνεχίζαμε μαθήματα ζωγραφικής εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Η συνεργασία με την Ελλάδα άνοιξε τα φτερά μας στους δύσκολους καιρούς του πολέμου …Ήταν μεγάλη τιμή για μας, να εκθέσουν οι μαθητές μας τα έργα τους στην Ελλάδα, χώρα γενέτειρα του σύγχρονου Πολιτισμού!”, λέει η διευθύντρια του ουκρανικού σχολείου.

Κούκλες – φυλακτά για τους στρατιώτες

Πολλές από τις ζωγραφιές των παιδιών μεταφέρθηκαν στους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και σε τραυματίες υπερασπιστές που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Ο βασικός σκοπός της έκθεσης, σύμφωνα με την Τετιάνα Μπογντάνοβα, είναι να εξοικειωθεί ο θεατής με την ιστορία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς

“Οι μαθητές μας δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές στις οποίες μετέφεραν συναισθηματικά εικόνες, το μεγαλείο και την ομορφιά της χώρας τους. Στα έργα τους, τα παιδιά ενσάρκωσαν την αγάπη τους για την πατρίδα τους, την Ουκρανία, έκαναν αναφορές στην ιστορία της πατρίδας τους, την ομορφιά της φύσης της. Εκτελώντας δημιουργικές εργασίες για αυτήν την έκθεση, τα παιδιά, με τη βοήθεια δασκάλων, εμβαθύνουν στην ουκρανική κουλτούρα, μέσα από την αντίληψη της οποίας το παιδί αναπτύσσει μια αίσθηση αυτοεκτίμησης, πατριωτισμού, αγάπης για την πατρίδα, τους ανθρώπους και τα έθιμά της.

Θεσσαλονίκη-Μικροί ήρωες ζωγραφίζουν τον πόλεμο: "Η Ουκρανία μέσα από τα μάτια των παιδιών " - ertnews.gr

Από την αρχή του πολέμου τα παιδιά του ουκρανικού καλλιτεχνικού Σχολείου φτιάχνουν και μικρές κούκλες – φυλακτά που τις στέλνουν στους στρατιώτες του μετώπου.

“Καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα στρατιωτών από το μέτωπο που μας ευχαριστούν, λένε, ότι τους βοηθάμε να κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους”, λέει η Τετιάνα Μπογντάνοβα και μας εξηγεί :

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια των Παιδιών: Έκθεση με κούκλες-φυλακτά και έργα ζωγραφικής από Ουκρανούς μαθητές | ΑΘΗΝΑ 9,84

“Οι χειροποίητες κούκλες motanka (ουκρανικές λαϊκές κούκλες) ένα οικογενειακό φυλαχτό, ένα σημάδι ευημερίας, ένα πολύ δυνατό παραδοσιακό φυλαχτό, που μεταφέρει και προσελκύει την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τους προγόνους μας. Η Motanka μας κουβαλά τη ζεστασιά των παιδικών χεριών, την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία δημιουργήθηκε, χάρη στην ισχυρή και ειλικρινή παιδική δημιουργικότητα , μεταδίδει την ελπίδα των παιδιών για την νίκη μας και την ειρήνη στον κόσμο!”

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια των παιδιών - larissanet.gr

Την έκθεση του Καλλιτεχνικού Σχολείου του Κίεβου «Η Ουκρανία μέσα από τα μάτια των παιδιών» μπορεί κάνεις να επισκεφτεί καθημερινά από τις 14:00 έως τις 17:00 (εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών) στα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα στην περιοχή Βαρδάρη Θεσσαλονίκης, οδός Δαναΐδων 7