«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»: με αυτά τα λόγια περιέγραψε τις προάλλες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, τη δραματική πλέον κατάσταση στην οποία βρίσκονται τέσσερις χώρες της Αφρικής απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για βοήθεια, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας η Le Monde.
Στη Νιγηρία, στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη «εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο κατώφλι του υποσιτισμού, ευάλωτοι σε ασθένειες και επιδημίες, αναγκασμένοι να σκοτώσουν τα ζώα τους για να σιτισθούν και να φάνε τους σπόρους που είχαν φυλάξει προκειμένου να σπείρουν για την επόμενη σοδειά. Τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.
Η κατάσταση του λιμού στο Νότιο Σουδάν ανακοινώθηκε επίσημα στις 20 Φεβρουαρίου: 100.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο οποίος εκτιμά ότι στις τέσσερις αυτές χώρες τουλάχιστον 20 εκατ. άνθρωποι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.
Η κρίση όμως δεν περιορίζεται στα τέσσερα αυτά κράτη. Τριάντα επτά χώρες θα χρειαστούν βοήθεια μέσα στο 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τη διατροφική κατάσταση και τις προοπτικές των καλλιεργειών που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Είκοσι οκτώ χώρες βρίσκονται στην Αφρική. Από το Μάλι έως την Αιθιοπία και νοτιότερα, από τη Μοζαμβίκη έως τη Μαδαγασκάρη. Πρόκειται για πολύ φτωχές χώρες με μεγάλη αύξηση πληθυσμού, με οριακή αγροτική παραγωγή όπου οι συγκρούσεις είναι πιο συχνές από ό,τι αλλού. Στις χώρες αυτές έχουν διαδραματισθεί τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα των τελευταίων δεκαετιών: Μπιάφρα (1967-1970), Σαχέλ (1969-1974), Σομαλία (1991 και 2011), Αιθιοπία (1983-1985), Σουδάν (1998).