Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου τιμάται η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day). Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει ως στόχο της να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking,  εκ των οποίων οι 800.000 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη είναι γνωστό πως τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της νεότερης ιστορίας της. Όπως έγινε γνωστό τον Ιανουάριο του 2016, πάνω από 10.000 παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πέσει δυστυχώς θύματα trafficking.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Εμπορία Ανθρώπων τα  παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας για καταναγκαστική εργασία, οικιακή εργασία, ως παιδιά-στρατιώτες, ως επαίτες, για εργασία σε εργοτάξια και φυτείες, αλλά δυστυχώς η πλειονότητα αυτών πέφτει θύμα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η πλειονότητα δε των κοριτσιών που πέφτει θύμα καταναγκαστικής εργασίας καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους. To εμπόριο οργάνων είναι δυστυχώς άλλο ένα φρικιαστικό έγκλημα που συμπλέκεται με την εμπορία παιδιών.

Η παροχή συνδρομής στα θύματα είναι σημαντική, όχι μόνο για να βοηθηθούν τα ίδια τα θύματα, αλλά και για την αποτροπή της εμπορίας ανθρώπων από τα ίδια δίκτυα. Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων δεν τολμούν πάντοτε να συνεργάζονται με τις αρχές καταστολής, πράγμα που δυσχεραίνει τον εντοπισμό των δραστών. Είναι, συνεπώς, σημαντικό, για πολλούς λόγους, να αξιοποιηθούν πλήρως τα υπάρχοντα μέσα σχετικά με την προστασία των θυμάτων.

Ιδιαίτερα, με την οδηγία 2004/81/EΚ τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν τίτλους παραμονής ανάλογα με το διάστημα που απαιτείται για την περάτωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών σε αντάλλαγμα της συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές.