Η λήπτρια του μοσχεύματος, σχεδόν 60 ετών είχε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και έλαβε την καρδιά και το νεφρό του δότη, στις αρχές της άνοιξης στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Το κέντρο ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι η ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο για πέντε εβδομάδες μετά την τετράωρη χειρουργική επέμβαση και τώρα πλέον οι γιατροί παρακολουθούν την εξέλιξή της.

Το Montefiore, μία από τις μόλις 25 κλινικές στη χώρα που μπορεί να προσφέρει την περίπλοκη και δαπανηρή θεραπεία, δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια για τον δότη εκτός από το ότι ζούσε με HIV.

Η πρωτοποριακή διαδικασία θα προσφέρει μια σωτήρια διέδοξο για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV, ενώ θα συντομεύσει τις λίστες αναμονής των δωρητών καρδιάς για όλους, δήλωσε ο καρδιολόγος της ασθενούς, Δρ Omar Saeed.

«Αυτή ήταν μια περίπλοκη περίπτωση και μια αληθινή πολυεπιστημονική προσπάθεια σε επίπεδο καρδιολογίας,  χειρουργικής, νεφρολογίας, λοιμωδών νόσων, εντατικής φροντίδας και ανοσολογίας», είπε.

«Η διάθεση αυτής της επιλογής σε άτομα που ζουν με HIV διευρύνει την πλατφόρμα δοτών και σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι, με ή χωρίς HIV, θα έχουν ταχύτερη πρόσβαση σε ένα όργανο που σώζει ζωές.

»Το να πούμε ότι είμαστε περήφανοι για το τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς μας και την ιατρική κοινότητα γενικότερα, είναι τουλάχιστον λίγο».

Ο κορυφαίος γιατρός του Montefiore, Ulrich Jorde, είπε ότι η επέμβαση θα είναι μια ανακούφιση για αμέτρητους ασθενείς που ζουν με HIV, οι οποίοι μπορούν τώρα να λάβουν μόσχευμα καρδιάς τόσο από εκείνους που ζουν με τον ιό όσο και από εκείνους που δεν είναι HIV οροθετικοί.

«Χάρη στις σημαντικές ιατρικές προόδους, τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV είναι σε θέση να ελέγξουν την ασθένεια τόσο καλά που μπορούν τώρα να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων που ζουν με αυτήν την πάθηση», είπε.

«Αυτή η επέμβαση είναι ένα ορόσημο στην ιστορία της δωρεάς οργάνων και προσφέρει νέα ελπίδα σε ανθρώπους που κάποτε δεν είχαν πού να στραφούν».

Το 1988, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ποινικοποίησε τις ιατρικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τα όργανα οροθετικών ατόμων ως μέρος μιας τροποποίησης του Εθνικού Νόμου για τη Μεταμόσχευση Οργάνων.

Η κίνηση έγινε μέσα στη δίνη της επιδημίας του AIDS, με τους νομοθέτες να αισθάνονται ότι ο HIV ήταν μια «θανατική καταδίκη» και έτσι τα όργανα θα πήγαιναν χαμένα.

Για δεκαετίες, η νομοθετική αυτή πράξη σήμαινε ότι εκατοντάδες βιώσιμα όργανα έπρεπε να απορριφθούν λόγω της κατάστασης του οροθετικού δότη, παρά την αυξανόμενη μείωση των δωρεών οργάνων.

Αλλά ο νόμος για την ισότητα της πολιτικής οργάνων για τον HIV, γνωστός ως HOPE, άνοιξε τις πόρτες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με ανεπάρκεια οργάνων το 2013, ανατρέποντας τον απαγορευτικό νόμο.

Η πράξη, που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αντανακλούσε την αυξανόμενη κατανόηση του ιού καθώς και τα άλματα στη φαρμακευτική αγωγή που επιτρέπουν στους οροθετικούς να ζήσουν μακρά, ευτυχισμένη ζωή.

Η διοίκηση του John Hopkins Medicine είπε ότι μείωσε ορισμένες λίστες αναμονής για οροθετικούς ασθενείς με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια από χρόνια σε μόλις λίγους μήνες, κάτι που σύμφωνα Montefiore αναμένεται να γίνει και για την περίπτωση των μοσχευμάτων καρδιάς.

Η μεταμόσχευση αυτή ήταν η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς μεταξύ ατόμων που ζουν με HIV μετά την υπογραφή του νόμου HOPE.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 106.000 άτομα στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση οδηγεί σε 17 θανάτους κάθε μέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ωστόσο, παρά τις χιλιάδες που χρειάζονται μια νέα καρδιά, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου πραγματοποίησαν μόνο 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Montefiore.

Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρού και ήπατος μεταξύ οροθετικών ασθενών και οροθετικών δοτών στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το 2016.

Το John Hopkins Medicine πραγματοποίησε την επέμβαση με μια πράξη που, απλά, ήταν «τεράστια», δήλωσε τότε ο καθηγητής χειρουργικής Dorry Segev.

«Μια ασθένεια που ήταν θανατική καταδίκη τη δεκαετία του 1980 έχει γίνει τόσο καλά ελεγχόμενη που όσοι ζουν με HIV μπορούν τώρα να σώσουν ζωές με δωρεά νεφρού», είπε. «Αυτό είναι απίστευτο».