Στο Χάλιφαξ του Καναδά πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τελετή βράβευσης των κατοίκων της Λέσβου για την προσφορά τους στην προσφυγική κρίση.

Το βραβείο «John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο σε Κοινωφελές Έργο» στο πλαίσιο του 10ου Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας, παρέλαβαν δύο πρόσκοποι ο δεκαοκτάχρονος Ξενοφών Κουκούτας, φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και βαθμοφόρος του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Σμύρνης και ο Γιάννης Σβώρος, σπουδαστής του δημόσιου ΙΕΚ Μυτιλήνης και βαθμοφόρος του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Προσκόποι της Λέσβου έχουν βοηθήσει ενεργά στην υποδοχή περισσότερων από 500.000 μεταναστών που έχουν φτάσει στις ακτές του νησιού, στήνοντας σκηνές, διανέμοντας φαγητό και διοργανώνοντας δραστηριότητες για τα παιδιά.

«Οι Ανιχνευτές αλλά και ο λαός της Λέσβου ενσαρκώνουν τις αρχές που προσπαθούμε να αναδείξουμε και να προστατέψουμε στο Φόρουμ Διεθνούς Ασφάλειας του Halifax», δήλωσε ο Πρόεδρος του Φόρουμ Peter Van Praagh.

«Βραβεύοντας τους κατοίκους της Λέσβου, αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν κάνει για να προσφέρουν ασφάλεια, παρηγοριά και ελπίδα στους πρόσφυγες προκειμένου να αντέξουν τις απελπιστικά δύσκολες συνθήκες», είχε δηλώσει προ ημερών η Σίντι Μακέιν, χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή, εκφράζοντας την επιθυμία το βραβείο αυτό, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.