Η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη για πρόσφυγες στο Ελληνικό

Με πρωτοβουλία μιας νεαρής κοπέλας, της Ιωάννας Νισυρίου δημιουργείται η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη σε κέντρο φιλοξενίας. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η αρχική ιδέα μού ήρθε το καλοκαίρι όταν η ίδια επισκέφτηκα δομές στη Μυτιλήνη και στον Πειραιά, διότι δούλευα ως παραγωγός για την κρατική γερμανική τηλεόραση. Τότε διαπίστωσα πόσο νεκρό, διαθέσιμο χρόνο είχαν αυτοί οι άνθρωποι, το πόσο λίγα ερεθίσματα υπήρχαν. Γύρισα στο γραφείο και κατευθείαν δημιούργησα μια πλατφόρμα χρηματοδότησης από τον κόσμο (crowdfunding) η οποία υποστηρίχθηκε πολύ και φυσικά θα είναι ενεργή διαρκώς για να μπορούμε να εμπλουτίζουμε αυτήν την βιβλιοθήκη με την υποστήριξη του κόσμου».

Οι «Άθλιοι», τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», ο «Μικρός Πρίγκηπας» είναι ορισμένα από τα βιβλία που θα πάρουν στα χέρια τους πρόσφυγες που διαμένουν στο Ελληνικό.

Όπως αποκαλύπτει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ιωάννα Νισυρίου η βιβλιοθήκη θα διαθέτει για αρχή γύρω στα 200 βιβλία. «Τα 100 βιβλία είναι στα περσικά αλλά και σε διάφορες διαλέκτους του Αφγανιστάν, είναι λογοτεχνικά, δηλαδή μυθιστορήματα και ποίηση και φυσικά και παιδική και μεταφρασμένη λογοτεχνία. Τα υπόλοιπα 100 είναι παιδικά ελληνικά βιβλία, αλλά και λογοτεχνία στα αγγλικά και για μικρούς και για τους ενήλικες, διότι γίνονται μαθήματα και στα ελληνικά και στα αγγλικά από εθελοντές».

Η κ. Νισυρίου επισημαίνει ότι στα σχέδιά της είναι να αγοραστούν και να δοθούν και βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν μεταφραστεί στα περσικά, εφόσον τα βρει, ενώ επόμενος στόχος είναι να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη και στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, στον Ελαιώνα και γενικά σε δομές της Αττικής.

«Αργότερα εξετάζουμε και την ιδέα να δημιουργήσουμε και μια βιβλιοθήκη που θα ταξιδεύει, δηλαδή να μένει έναν μήνα σε ένα κέντρο κι έπειτα να φιλοξενείται σε άλλο. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε αφού ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουν στην προσπάθειά μας και γινόμαστε ομάδα. Ήδη, το σπίτι μου είναι σαν αποθήκη. Πηγαίνω η ίδια στον χώρο του ανθρώπου που θέλει να προσφέρει κάποια βιβλία. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, είχα πάει στο κτίριο αφίξεων στο Ελληνικό, στους εθελοντές δασκάλους να δουν κάποια βιβλία εκμάθησης αγγλικών που εκδίδει το υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν, τα οποία έχω βρει ηλεκτρονικά και τα έχω τυπώσει, για να δουν αν τους εξυπηρετούν στο μάθημά τους. Εκεί διδάσκουν 5 δάσκαλοι, Αφγανοί πρόσφυγες και οι ίδιοι, περίπου 200 άτομα, παιδιά, εφήβους κι ενήλικες, άντρες και γυναίκες».