Συνάντηση Μητσοτάκη – Αβραμόπουλου για το προσφυγικό

Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονταν το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας.

«Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίαςκαι είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπου βέβαια κυριάρχησαν τα θέματα της αρμοδιότητάς μου στην Ευρώπη, που είναι το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας», είπε.

 

Είναι αλήθεια ότι αυτόν τον καιρό, η Ελλάδα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας, που κυριαρχούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο, καθιστούν την Ελλάδα ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά της πρέπει η Ελλάδα να το αξιοποιήσει σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές στιγμές», είπε.

«Οι καταστάσεις χρειάζονται σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα. Και αυτό ακριβώς άρχισα να λέω πριν. Ότι όλα αυτά τα χρόνια, όλοι μας αφήνουμε μια παρακαταθήκη και υπηρετούμε αρχές και αξίες. Βασική αστική αξία και αρχή είναι η έννοια της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης για την αντιμετώπιση όλων αυτών των μεγάλων θεμάτων. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα αυτές τις ώρες. Ο ελληνικός λαός είναι κάτω από μεγάλη πίεση, οι κοινωνικές αντοχές είναι πλέον πεπερασμένες. Και θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την πατρίδα μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο και επεσήμανε την ανάγκη διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω ότι, παρά την πολύ καλή διάθεση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους οκτώ μήνες, που είμαι Πρόεδρος του Κόμματος και που το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε έξαρση, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Λυπάμαι να διαπιστώσω ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την Κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου. Έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την σύσκεψη η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν τότε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρχουν προ-αναχωρησιακά κέντρα για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένας κεντρικός σχεδιασμός οργανωμένης και συστηματικής κατανομής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών σε όλη την εθνική επικράτεια. Εξακολουθούμε αυτό, δυστυχώς, να μην το βλέπουμε και να περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές κινήσεις. Και αναφέρομαι βέβαια και στην ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και ουσιαστική εκμετάλλευση των σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμοι, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Κι εσύ έχεις συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να τεθούν αυτοί οι πόροι στη διάθεση της Ελλάδας.

Δυστυχώς, κι εκεί βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση», τόνισε.