Σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF, περίπου 85 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε 32 χώρες που δεν προσφέρουν δύο χρόνια δωρεάν προσχολική εκπαίδευση στις οικογένειες, αμειβόμενα διαλλείματα σε θηλάζουσες μητέρες για τους πρώτους έξι μήνες και επαρκώς αμειβόμενη γονική άδεια – τρεις κρίσιμες πολιτικές για την υποστήριξη της πρώιμης ανάπτυξης της ευφυΐας των παιδιών.

Μόνο 15 χώρες παγκοσμίως έχουν τρεις βασικές εθνικές πολιτικές που βοηθούν να διασφαλιστεί ο χρόνος και οι πόροι που χρειάζονται οι γονείς για να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη της ευφυΐας των μικρών παιδιών τους, αναφέρει σήμερα η UNICEF σε μια νέα έκθεση. Ακόμη χειρότερα, 32 χώρες – που φιλοξενούν το ένα στα οκτώ παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο – δεν έχουν θεσπίσει καμία από τις πολιτικές αυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, «Οι Πρώτες Στιγμές Μετράνε για Κάθε Παιδί», δύο χρόνια δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης, αμειβόμενα διαλλείματα για το μητρικό θηλασμό κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής ενός παιδιού και έξι μήνες αμειβόμενης άδειας μητρότητας, καθώς και τέσσερις εβδομάδες άδειας πατρότητας, βοηθούν στη θεμελίωση της βέλτιστης ανάπτυξης στην πρώιμη παιδική ηλικία. Αυτές οι πολιτικές βοηθούν τους γονείς να προστατεύουν καλύτερα τα παιδιά τους και τους παρέχουν καλύτερες εμπειρίες διατροφής, παιχνιδιού και πρώιμης μάθησης στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν ο νους αναπτύσσεται με ένα ρυθμό που δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Κούβα, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρωσία και η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών που εγγυώνται και τις τρεις πολιτικές. Ωστόσο, 85 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών μεγαλώνουν σε 32 χώρες χωρίς καμία από τις τρεις κρίσιμες πολιτικές. Παραδόξως, το 40% αυτών των παιδιών ζουν σε δύο μόνο χώρες – το Μπαγκλαντές και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

UNICEF

«Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχουν τα παιδιά; Είναι το μυαλό τους. Αλλά δεν φροντίζουμε τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών με τον τρόπο που φροντίζουμε τα σώματά τους – ειδικά στην πρώιμη παιδική ηλικία, όταν η επιστήμη δείχνει ότι η ευφυΐα και το μέλλον των παιδιών διαμορφώνονται ταχύτατα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα ώστε να προσφέρουμε στους γονείς και σε αυτούς που φροντίζουν μικρά παιδιά την υποστήριξη που χρειάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της πιο κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης του νου».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών περνούν τα χρόνια εκπαίδευσης και διαμόρφωσής τους σε μη ασφαλές και χωρίς ερεθίσματα περιβάλλον:

  • Περίπου 75 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο τοξικού στρες, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τις εγκεφαλικές κυτταρικές συνδέσεις στην πρώιμη παιδική ηλικία.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κακή διατροφή, το ανθυγιεινό περιβάλλον και οι ασθένειες, έχουν αφήσει 155 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών καχεκτικά, γεγονός που εμποδίζει το σώμα και το νου τους να αναπτυχθούν στο μέγιστο δυναμικό τους.
  • Το ένα τέταρτο όλων των παιδιών ηλικίας 2 έως 4 ετών σε 64 χώρες δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη νοητική ανάπτυξη, όπως το παιχνίδι, η ανάγνωση και το τραγούδι.
  • Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν σε περιοχές όπου ο αέρας είναι τοξικός, ενώ έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βλάψει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Η αποτυχία να προστατέψουμε τα πλέον ευάλωτα παιδιά και να τους προσφέρουμε αναπτυξιακές ευκαιρίες στην πρώιμη ηλικία, υπονομεύει τη δυνητική ανάπτυξη ολόκληρων κοινωνιών και οικονομιών, προειδοποιεί η έκθεση, επικαλούμενη μια μελέτη που διαπίστωσε πως τα παιδιά από φτωχά νοικοκυριά που είχαν ευκαιρίες παιχνιδιού και πρώιμης μάθησης σε νεαρή ηλικία, κέρδιζαν κατά μέσο όρο 25% περισσότερα χρήματα ως ενήλικες από όσα δεν είχαν.

«Αν δεν επενδύσουμε τώρα στα πιο ευάλωτα παιδιά και οικογένειες, θα συνεχίζουμε στο φαύλο κύκλο της μειονεξίας και της ανισότητας από γενιά σε γενιά. Από ζωή σε ζωή, από τη μια χαμένη ευκαιρία στην άλλη, διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν και αυτών που δεν έχουν και υπονομεύουμε μακροπρόθεσμα τη δύναμη και τη σταθερότητά μας», δήλωσε ο Άντονι Λέικ.

Κατά μέσο όρο, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δαπανούν λιγότερο από το 2% των προϋπολογισμών τους για την εκπαίδευση σε προγράμματα για την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι οι επενδύσεις στα πρώτα χρόνια των παιδιών σήμερα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στο μέλλον. Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε προγράμματα που υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό αποφέρει 35 ευρώ ως απόδοση. Και κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πρώιμη παιδική φροντίδα και εκπαίδευση για τα πιο ευάλωτα παιδιά μπορεί να αποφέρει απόδοση έως και 17 ευρώ.

Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να υποστηρίξουν βασικές εθνικές πολιτικές για την υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιών στην πρώιμη ηλικία, μεταξύ άλλων:

  • Επενδύοντας σε, και επεκτείνοντας υπηρεσίες μέριμνας για την παιδική ανάπτυξη, σε σπίτια, σχολεία, κοινότητες και κέντρα υγείας – δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα παιδιά.
  • Καθιστώντας εθνική προτεραιότητα τη χάραξη φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων δύο ετών δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης, αμειβόμενης γονικής άδειας και αμειβόμενων διαλλειμάτων για το θηλασμό.
  • Παρέχοντας σε εργαζόμενους γονείς το χρόνο και τους πόρους που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη νοητική ανάπτυξη των μικρών παιδιών τους.
  • Συλλέγοντας και καταμερίζοντας δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία και παρακολουθώντας την πρόοδο όσον αφορά την προσέγγιση των πιο ευάλωτων παιδιών και οικογενειών.

«Οι πολιτικές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία αποτελούν μια κρίσιμη επένδυση για τα παιδιά μας, και με αυτόν τον τρόπο για τους πολίτες και το δυναμικό του αύριο – και κυριολεκτικά για το μέλλον του κόσμου», δήλωσε ο Άντονι Λέικ.
Περισσότερα για την έκθεση Early Moments Matter for Every Child