Η νόσος Alzheimer αποτελεί μια επιδημία του 21ου αιώνα, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
Στην Ελλάδα, ζουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια, ενώ παγκοσμίως 47 εκατομμύρια, με προοπτική να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, με την ευγενική υποστήριξη της πρωτοπόρου ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ELPEN. Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι κ.κ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, πρόεδρος Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών, πρόεδρος Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, καθηγήτρια ΑΠΘ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος, φροντιστής ατόμου με Νόσο Alzheimer.
Η κα Σακκά, αναφέρθηκε στην κοινωνική, οικονομική και υγειονομική διάσταση του προβλήματος της νόσου Alzheimer τονίζοντας ότι «Είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του 21ου αιώνα, αποτελώντας ένα δυσβάστακτο πρόβλημα υγείας με τον αριθμό των ασθενών να αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο έως το 2050, στους 365.000! Επιπρόσθετα, η άνοια πλήττει σοβαρά το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές οι οποίοι παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο».
Όπως ανέφερε η κα Σακκά, αντίστοιχα δραματική είναι η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι, «στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Στην Ελλάδα το κόστος της άνοιας ανέρχεται σε 3 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι τρομακτικοί αυτοί αριθμοί υπογραμμίζουν τη μεγάλη ανάγκη να αποτελέσει η άνοια προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας και αυτός είναι ο στόχος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών που ιδρύθηκε το 2007 αλλά και των 35 οργανώσεων Alzheimer που δραστηριοποιούνται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την υποστήριξη των ατόμων με άνοια και των οικογένειών τους».
Στο πλαίσιο αυτό, η κα Σακκά ανέφερε ότι «από το Δεκέμβριο του 2014 έχουμε στη χώρα μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer που περιέχει ολοκληρωμένες προτάσεις για Δράσεις και αφορούν όλους τους τομείς του μείζονος ζητήματος. Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την άνοια εργάζεται για την υλοποίηση του Σχεδίου αλλά είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων, ασθενών, οικογενειών, οργανώσεων Alzheimer για την άμεση υλοποίησή του».