Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας των ψυχοκοινωνικών οικοτροφείων «Ίρις»

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ανακλήθηκαν οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας της ΑΜΚΕ «Ίρις» (οικοτροφεία και κέντρο ημέρας) εξαιτίας σοβαρής παραβίασης των όρων αδειοδότησης αλλά και καταδίκης του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα σε έξι χρόνια κάθειρξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη δομή της Πάτρας στις αρχές του 2016 σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας είχαν κάνει λόγο για «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και για χάσιμο ανθρώπινων ζωών».

Πάντως, μετά την σημερινή εξέλιξη το υπουργείο Υγείας σπεύδει να διευκρινίσει ότι η ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας της ΑΜΚΕ «Ίρις» δεν θα έχει απολύτως καμία επίπτωση στους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Η λειτουργία των 11 μονάδων ανατέθηκε προσωρινά σε άλλους φορείς που λειτουργούν στον ίδιο τομέα ψυχικής υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την οριστική ανάθεση της λειτουργίας των μονάδων αυτών.

Το Υπουργείο μελετάει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης και ελέγχου των μη κερδοσκοπικών φορέων της Ψυχικής Υγείας, «προκειμένου να παταχθούν στην πηγή τους φαινόμενα κακοδιαχείρισης, σπατάλης και διαφθοράς».