Ανεπαρκής η ιατρική φροντίδα για αρκετούς πρόσφυγες στην Ελλάδα

Προβλήματα υγείας δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν, σε ποσοστό 55%, όσοι πρόσφυγες συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν έλαβαν επαρκή ιατρική φροντίδα για τα προβλήματα αυτά, που σε αρκετές περιπτώσεις προέκυψαν αφότου έφτασαν στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο REHEAL -που υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε συνεργασία με τοΠανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας– παρουσιάστηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδρίου στην Αθήνα.

Στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας προέκυψαν έπειτα από συνεντεύξεις, συμμετείχαν 367 πρόσφυγες (στην πλειονότητά τους Σύροι καιΑφγανοί) από έξι κέντρα φιλοξενίας: στον Ελαιώνα, τον Σκαραμαγκά, τοΣχιστό, τα Διαβατά, τη Βέροια και τη Σάμο.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν πληθυσμό που είναι διαφεύγων, γιατί μετακινείται και του οποίου τα συνολικά μεγέθη αλλάζουν μέρα με τη μέρα.Οπότε η έρευνα αποτυπώνει τον πληθυσμό στο συγκεκριμένο χρόνο και στους συγκεκριμένους τόπους», δήλωσε η διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Θεώνη Σταθοπούλου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της έρευνας, περίπου το 55% των προσφύγων δήλωσε ότι βίωσε κακή υγεία, χωρίς ιατρική περίθαλψη. Πάνω από το 50% αναφέρθηκε στην έλλειψη φαγητού ή νερού, ενώ κοντά στο 50% έκανε λόγο για έλλειψη καταλύματος. Αντίστοιχο ποσοστό περίπου μίλησε για εμπειρία θανάτου (το 70% των Αφγανών και το 60% των Ιρανών και των Σύρων). Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (21,5%) δήλωσε ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.

Από το 30 έως το 50% των ερωτώμενων ανά εθνικότητα (32% των Αφγανών, 38% των Ιρακινών, 48% των Ιρανών και 38% των Σύρων) δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα από τότε που έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά και όσων δήλωσαν ότι δεν είχαν ιατρική φροντίδα ποτέ μέχρι τώρα (35% των Αφγανών, 25% των Ιρακινών, 25% των Ιρανών και 40% των Σύρων). Πάνω από το 50% των Ιρανών δήλωσαν ότι δεν είχαν ιατρική περίθαλψη ούτε στην πατρίδα τους.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν την υγεία τους ως κακή ή πολύ κακή και οι περισσότεροι από αυτούς διέμεναν στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών.

Σε απάντηση στην ερώτηση για το κατά πόσο αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο διαμονής τους, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πολύ ή σχετικά ασφαλείς, με το μεγαλύτερο ποσοστό όσων διαμένουν στα Διαβατά να δηλώνουν, ωστόσο, όχι πολύ ασφαλείς ή καθόλου ασφαλείς (περίπου 80%).

Παράλληλα με την παραπάνω έρευνα διενεργήθηκε και μια δεύτερη, για τουςασυνόδευτους ανηλίκους με τίτλο «REHEAL UAM», η οποία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το «Harvard Program in Refugee Trauma» (HPRT).

Σε ποσοστό πάνω από το 80% τα παιδιά, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία και το Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι νιώθουν ασφαλή στην Ελλάδα, αν και δεν εμπιστεύονται τους άλλους γύρω τους. Μεγάλο είναι το ποσοστό και όσων δηλώνουν ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα τους βοηθούν συχνά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ