Η Ιρίτ Μπέν-Αμπα, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

Σε δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στη Χίο προέβη η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, δωρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της προοριζόταν για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ,  στις ανάγκες των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο εξοπλισμός θα δοθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου και στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Πυργίου.  Αγοράστηκε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του νοσοκομείου καθώς και τις τοπικές αρχές Πυργίου, οι οποίες ενημέρωσαν την πρεσβεία για τις ανάγκες τους.  Θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων, των προσφύγων και των τουριστών.

Η δωρεά αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και φέρει την ονομασία «βοηθώντας τους φίλους που βοηθούν». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας, το υπουργείο αποδέχθηκε πρόταση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου «που διεξάγουν έναν θαρραλέο αγώνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της εισροής προσφύγων και της απώλειας εισοδήματος τα τελευταία χρόνια».

Ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου όταν μεταφερθεί ο εξοπλισμός στο νησί. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στη Χίο, στελέχη της πρεσβείας του Ισραήλ θα έχουν συζητήσεις με τοπικούς φορείς σχετικά με τις προκλήσεις και τις ανάγκες του νησιού και τους τρόπους με τους οποίους το κράτος του Ισραήλ μπορεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο Ισραηλινές ΜΚΟ, η IsraAID και η Natan, δραστηριοποιούνται στη Χίο, τη Λέσβο και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες και ψυχολογική υποστήριξη στους πρόσφυγες. Η πλειονότητα των μελών των δύο οργανώσεων είναι Ισραηλινοί Άραβες ειδικοί σε διάφορους τομείς.