Τη συνταγογράφηση δωρεάν ηρωίνης στους περιθωριοποιημένους τοξικομανείς εξασφαλίζει από ’δω και στο εξής η Νορβηγία στο πλαίσιο ενός πειράματος που διεξάγει προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής των εξαρτημένων ανθρώπων. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι οι ίδιοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στα πεζοδρόμια, αναζητώντας ναρκωτικά. Το μέτρο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά την απόφαση του αρμόδιου για την υγεία και τις κοινωνικές υποθέσεις υπουργείου της χώρας να βρει έναν τρόπο ώστε να παρέχει χείρα βοηθείας σε εκείνους που εξαρτώνται από ουσίες.

Ο υπουργός Υγείας, Bente Hoi, εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στοfacebook την ελπίδα πως θα βοηθηθούν άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα, γιατί κανείς δεν τους στήριζε στην πράξη.

Σημειώνεται πως στη Νορβηγία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας τοξικομανών σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά όμως την Εσθονία και τη Σουηδία. Το 2015 μόνο στη Νορβηγία καταγράφηκαν 81 θάνατοι ανά εκατομμύριο. Στην Εσθονία καταγράφηκαν 132 θάνατοι ανά εκατομμύριο ενώ στη Σουηδία 88 ανά εκατομμύριο.

Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα ναρκωτικά, τo 2017 το 8,6% των Νορβηγών ηλικίας 16-34 έκαναν χρήση κάνναβης, ενώ σε ποσοστό 2,2% έκαναν χρήση κοκαϊνης. Το 1,2% των πολιτών της χώρας κατανάλωνε χάπια έκσταση. Στην έκθεση παράλληλα διαπιστώθηκε πως το 2014 υπήρχαν περισσότερες από 48.000 παραβάσεις όσον αφορά τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, ενώ το ίδιο έτος καταγράφηκαν 266 θάνατοι από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά το 2020 ενώ αναμένεται γύρω στους 400 τοξικομανείς να συμμετάσχουν σε αυτό. Δεν έχει ωστόσο ακόμα διευκρινιστεί η ποσότητα της ουσίας που θα τους παρέχεται δωρεάν.

Το 2017 η Νορβηγία κατέστη η πρώτη σκανδιναβική χώρα η οποία αποποινικοποίησε τα ναρκωτικά μετά από μια ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή. Οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αποποινικοποίησης εξαιτίας των αυξημένων θανάτων τοξικομανών, πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο θα προστατέψουν κάποιους από αυτούς.

Την απόφαση τότε είχαν στηρίξει οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι, το εργατικό κόμμα και οι αριστεροί σοσιαλιστές, που ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναμορφώσει την πολιτική της για τα ναρκωτικά.

Ο Sveinung Stensland, αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας υπηρεσίας για την υγειονομική ασφάλεια στη Νορβηγία είχε διευκρινίσει μιλώντας σε διεθνή δίκτυα πως είναι σημαντικό η αντιμετώπιση του προβλήματος να εστιάσει στους τρόπους θεραπείας και όχι στην τιμωρία των χρηστών. «Ζωτικής σημασίας είναι επίσης να τονίσουμε πως δεν νομιμοποιούμε τα ναρκωτικά, αλλά τα αποποινικοποιούμε. Όσοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι και όχι ως εγκληματίες», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Να αναφερθεί πως η εν λόγω θεραπεία με ηρωίνη εφαρμόζεται σήμερα στην Ελβετία, την Ολλανδία και τη Δανία. Οι υποστηρικτές του εν λόγω σχεδίου θεωρούν πως έτσι θα μειωθούν τα ποσοστά θανάτου και της εγκληματικότητας σε σημαντικό βαθμό. Έως 400 τοξικομανείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten.

(αναδημοσίευση από huffpost greece)