Εως τα 115 έτη το προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 115 χρόνια. Αμερικανοί ερευνητές εκπόνησαν τη σχετική μελέτη που είδε τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Nature. Αφού ανέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες στοιχεία για την ανθρώπινη μακροζωία κατέληξαν ότι οι πιθανότητες να ζήσουμε πάνω από τα 115 χρόνια είναι μηδαμινές και επισημάναν ότι θα έπρεπε θεωρητικώς να ερευνηθούν δέκα χιλιάδες γαίες προκειμένου να βρεθεί ένα άτομο 125 ετών. Η αλήθεια είναι ότι το προσδόκιμο ζωής παρουσιάζει διαρκή αύξηση από τις αρχές του 19ου αιώνα χάρη στα εμβόλια, τις ασφαλέστερες πρακτικές τοκετού αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Η Μισάο Οκάουα, μία υπερήλικη γυναίκα από τον Ιαπωνία, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 117 ετών.

Η Μισάο Οκάουα, μία υπερήλικη γυναίκα από τον Ιαπωνία, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 117 ετών

Η ομάδα των επιστημόνων από τη Νέα Υόρκη ανέλυσε τα στοιχεία από τη Βάση Δεδομένων για την Ανθρώπινη Θνησιμότητα αλλά και τους θανάτους των ατόμων που είχαν ζήσει περισσότερο από 110 χρόνια σε Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Βρετανία. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνεται για αυτούς που ζουν περισσότερο από έναν αιώνα και ότι η ανώτατη ηλικία θανάτου παραμένει σταθερή τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Ένας από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Αλβέρτου Αϊνστάιν, ο καθηγητής Γιαν Βιγκ, επισήμανε ότι «στα άτομα που έχουν κλείσει τα 105 χρόνια δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση της μακροζωίας και προφανώς στις περιπτώσεις αυτές προσεγγίζουμε τα ανώτατα όρια της ανθρώπινης ζωής. Το ανώτατο όριο φαίνεται να είναι τα 115 χρόνια. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να το ξεπεράσεις».