Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενεργοποίησε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για το ολοένα και επιδεινούμενο ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων, κηρύσσοντας διεθνή υγειονομική έκτακτη ανάγκη λόγω του ιού.

Ο σπάνιος αυτός χαρακτηρισμός σημαίνει πως ο ΠΟΥ θεωρεί πλέον την έξαρση ως επαρκή απειλή για την παγκόσμια υγεία και πως για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του ιού και κλιμάκωσής του σε πανδημία απαιτείται συντονισμένη διεθνής δράση. 

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Παρότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης δεν συνεπάγεται επιβολή ειδικών μέτρων σε εθνικές κυβερνήσεις -καθώς ο ΠΟΥ μπορεί μόνο να εκδώσει οδηγίες και συστάσεις για τα μέλη της- λειτουργεί ως επείγουσα έκκληση για δράση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 17.000 κρούσματα της ευλογιάς του πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 75 χώρες στον κόσμο, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 77% από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας έξαρσης, μετρώντας το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι ΗΠΑ έχουν βεβαιώσει πάνω από 2.000 μολύνσεις σε 43 πολιτείες.