Για πρώτη φορά στον κόσμο γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς στο Μεξικό, από μια τεχνική που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Ο Αμπραχίμ Χασάν, πλέον πέντε μηνών, είναι το πρώτο παιδί το οποίο γεννήθηκε μέσω μιας νέας τεχνικής που χρησιμοποιεί DNA από τρεις γονείς, αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του New Scientist.

Η αμφιλεγόμενη τεχνική, που είναι νόμιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπει σε γονείς με σπάνιες γενετικές ασθένειες να έχουν υγιή μωρά, με τη μέθοδο να ενσωματώνει το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων.

Διεθνείς επιστήμονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μέθοδο, αλλά και τις ελλείψεις ρυθμίσεων στο Μεξικό. Ωστόσο, χαιρέτησαν το γεγονός ως «μεγάλη είδηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα.

Η Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν από την Ιορδανία, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ και 20 χρόνια.

EMBRYO

Η Ιμπτισάμ φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μια θανατηφόρα διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Τα γονίδια της ασθένειάς της βρίσκονται στα μιτοχόνδρια. Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων μεταλλάσσονται και προκαλούν ασθένειες, με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πρώτων της παιδιών.

Όπως αναφέρει η Telegraph, η σημαντική ανακάλυψη ήρθε από αυτό που ονομάζεται άξονας πυρηνικής μεταφοράς.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από το ένα ωάριο της Ιμπτισάμ και το εισήγαγε στο ωάριο δότριας, που του είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο, που δημιουργήθηκε -με το DNA Της Ιμπτισάμ και το μιτοχονδριακό DNA της δότριας- γονιμοποιήθηκε από το σπέρμα του Χασάν.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Ζανγκ χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική και δημιούργησε πέντε έμβρυα, από τα οποία ένα μόνο αναπτύχθηκε κανονικά. Το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη γυναίκα και ο Αμπραχίμ γεννήθηκε εννέα μήνες μετά.

Η μέθοδος είναι παράνομη στις ΗΠΑ, γι΄ αυτό οι επιστήμονες επέλεξαν το Μεξικό, που όπως λένε «δεν υπάρχουν κανόνες».

Ο Ζανγκ υπερασπίστηκε την απόφασή του λέγοντας πως «Η σωτηρία ζωών είναι το ηθικό που πρέπει να κάνουμε».

Ο Ζανγκ πραγματοποιούσε εδώ και καιρό έρευνες πάνω σε έναν τρόπο αποφυγής μιτοχονδριακών ασθενειών, μέσω μιας τεχνικής «τριών γονέων». Θεωρητικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, ωστόσο η επικρατούσα τεχνική, που προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύων, δεν ήταν επιθυμητή από τους μουσουλμάνους γονείς. Οπότε ο Ζανγκ ακολούθησε άλλη προσέγγιση: Έβγαλε τον πυρήνα από ένα από τα ωάρια της Σαμπάν και τον εισήγαγε σε ένα άλλο, ξένο, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο το οποίο προέκυψε, με το DNA του πυρήνα από τη Σαμπάν και το μιτοχονδριακό DNA από τη δωρήτρια, γονιμοποιήθηκε με σπέρμα του Χασάν.

Η ομάδα του Ζανγκ χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για τη δημιουργία πέντε εμβρύων, μόνο ένα εκ των οποίων αναπτύχθηκε φυσιολογικά. Το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη Σαμπάν και ο Αμπραχίμ γεννήθηκε εννιά μήνες μετά. Όταν ο Ζανγκ και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα μιτοχόνδια του Αμπραχίμ, διαπίστωσαν ότι κάτω του 1% φέρουν την επίμαχη μετάλλαξη, ποσοστό που θεωρείται πως είναι πολύ μικρό για να δημιουργήσει προβλήματα.

Η ομάδα θα παρουσιάσει εκτενώς τα ευρήματά της στο American Society for Reproductive Medicine’s Scientific Congress στο Σολτ Λέικ Σίτι τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία έγινε στο Μεξικό είναι το ότι καμία από τις μεθόδους αυτές (τριών γονέων) δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ (ενώ στο Μεξικό, όπως είπε ο Ζανγκ, «δεν υπάρχουν κανόνες», δηλώνοντας παράλληλα σίγουρος ότι η επιλογή του ήταν ηθική, καθώς «το να σώζεις ζωές είναι το ηθικό»). Τελευταία φορά που είχε γίνει απόπειρα από εμβρυολόγους να δημιουργήσουν έμβρυο με DNA από τρία άτομα ήταν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο προέκυψαν γενετικές διαταραχές και η τεχνική απαγορεύτηκε.